Pełna wersja

Dlaczego warto wybrać kawę ziarnistą?

2024-03-28 15:46

Kawa jest nierozłącznym elementem codzienności wielu z nas. Dodaje nam energii, zachwyca aromatem i smakiem. Część kawoszy sięga po kawę mieloną, dla innych pierwszym wyborem jest kawa ziarnista czy wręcz kawa bezkofeinowa. Dziś sprawdzimy, czy kawa ze świeżo mielonych ziaren kawy jest lepszym rozwiązaniem niż np. kawa rozpuszczalna.

Kiedy przywołujemy myślami tradycyjne włoskie kawy, zazwyczaj elementem przygotowywania napoju jest mielenie ziarna. Czy espresso z ekspresu ciśnieniowego przygotowane ze świeżych ziaren jest automatycznie lepszym wyborem niż pozostałe warianty kawy? Przekonajmy się.

Wiesz, co pijesz, czyli dlaczego kawa ziarnista jest ceniona

Kawy ziarniste od wszelkich innych rodzajów, jak chociażby kawa rozpuszczalna, odróżnia fakt, że w nasze ręce trafia mniej przetworzony produkt, czyli pełne ziarna wprost z palarni kawy. Inny rodzaj kawy, jak np. kawa mielona jest zdecydowanie trudniejsza w ocenie struktury i składu niż kawa ziarnista. I chociaż często czasem najlepsza kawa mielona może pochodzić z najwyższej jakości uprawy kawy, postrzegana będzie gorzej niż pełen ziarna, która mielona jest dopiero ręcznie lub w ekspresie ciśnieniowym.

Pobudzenie, którego szukasz

Na zawartość kofeiny w kawie wpływają chociażby gatunki kawy oraz to, jak przygotowuje ją palarnia kawy, jednak utarło się, że jeśli chcemy poczuć większe pobudzenie, lepszym wyborem będzie kawa ziarnista. Z czego to wynika? Kluczem jest zmielenie tuż przed zaparzeniem, co oznacza, że napój gwarantuje nie tylko bardziej intensywny smak, ale również wyraźniejszy i przede wszystkim bardziej długotrwały efekt pobudzenia. Wynika to m.in. z tego, że świeżo mielona kawa jest lepiej przyswajana przez nasz organizm, co przekłada się na efektywniejsze działanie. Zatem nawet jeśli doszukamy się podobnej zawartości kofeiny w kawie ziarnistej i mielonej, wyraźniej odczujemy efekt pobudzenia w świeżo mielonej kawie. Nawet jeśli sięgasz tylko po małe cappuccino, efektem rodem z wykwintnej kawiarni może Cię zaskoczyć.

Kwestia smaku

Delikatny smak a może pobudzenie przyjemną kwasowością? Smak kawy to oczywiście kwestia indywidualnego gustu, jednak tutaj również kryje się przewaga ziarnistej odmiany kawy. Oczywiście wpływ na smak ma również to czy napoje pochodzą z ekspresów ciśnieniowych czy pochodzą z ekspresu przelewowego, jednak jeśli marzy Ci się prawdziwa włoska kawa, skieruj swoją uwagę raczej na kawę ziarnistą. Mielona kawa przeznaczona jest do szerszego codziennego użytku, co nierzadko odbija się na kwestiach smakowych. Tymczasem specjalne mieszanki kawy ziarnistej to często świetnie wyczuwalne dodatki, jak słodkie owoce czy odrobina orzechów, jak np. prażone migdały. Odwiedzając sklep z kawą ziarnistą przekonasz się, że wybór tego rodzaju kawy jest znacznie większy. Możesz poczuć zarówno kwiatowy aromat, jak i nutę mlecznej czekolady dodawanej do niektórych gatunków. Wówczas bez względu na to, czy pijesz espresso czy zwykłą kawę przygotowaną w kawiarce, poczujesz różnicę.

Dopasuj gatunek do siebie

Jak już wspomnieliśmy, kawy ziarniste oferują znacznie szerszą gamę mieszanek kawy w porównaniu do chociażby kawy mielonej. To nie tylko arabika i robusta, ale też przysmaki z całego świata, także z krajów, które słyną z kawy jak Brazylia, kraje centralnej Ameryki czy Afryki. Jeśli szukasz zróżnicowanego smaku, nawet standardowa arabica z południowej Ameryki może zaskoczyć Cię głębią aromatu. Sprawdź ofertę na kawę ziarnistą i wybierz najlepszą kawę, która Cię pobudzi i zapewni niepowtarzalne wrażenia smakowe.

Red.