Stanowisko Arionu w odpowiedzi na pytania posÅ‚anki

2024-08-27 13:55

W zwiÄ…zku z planami Ministerstwa Zdrowia dotyczÄ…cymi wprowadzenia programu pilotażowego, który mógÅ‚by wpÅ‚ynąć na kwalifikacjÄ™ szpitali do tzw. sieci szpitali, posÅ‚anka MaÅ‚gorzata Gromadzka wystosowaÅ‚a pismo z proÅ›bÄ… o wyjaÅ›nienia do ZarzÄ…du Arion Szpitale sp. z o.o. W odpowiedzi na pismo posÅ‚anki, zarzÄ…d spółki przedstawiÅ‚ swoje stanowisko.

W związku z planowaną przez Ministerstwo Zdrowia restrukturyzacją szpitali powiatowych i niepewną sytuacją biłgorajskiej placówki posłanka Małgorzata Gromadzka wystosowała szereg pytań zarówno do spółki Arion Szpitale. Informowaliśmy o tym w artykule pt. Posłanka zadaje pytania ws. szpitala.

W odpowiedzi na pismo posłanki, Zarząd Arion Szpitale sp. z o.o. przedstawił swoje stanowisko, które otrzymaliśmy mailem. Jak poinformował dyrektor Tomasz Kwiatkowski spółka potwierdziła, że jest świadoma planowanej nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz innych ustaw, które mogą mieć wpływ na działalność szpitali. Spółka w odpowiedzi na pismo posłanki podkreśliła, że założenia programu pilotażowego są logiczne i ekonomicznie uzasadnione, a ich celem jest poprawa funkcjonowania systemu lecznictwa szpitalnego.

Jednym z kluczowych elementów, na które zwrócono uwagę, jest kwestia liczby porodów w biłgorajskim szpitalu. W przypadku, gdyby szpital nie zakwalifikował się do nowej sieci, mogłoby to oznaczać brak finansowania dla oddziału położniczego. W związku z tym spółka Arion zwróciła się do Starostwa Powiatowego w Biłgoraju z prośbą o wsparcie i informacje, które mogą pomóc w utrzymaniu oddziału.

Co istotne, Zarząd Arion Szpitale sp. z o.o. jednoznacznie zadeklarował, że nie planuje likwidacji żadnych oddziałów szpitala, niezależnie od tego, czy placówka przystąpi do programu pilotażowego, czy też nie. Podkreślono również, że spółka jest gotowa współpracować z władzami lokalnymi i centralnymi w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu świadczeń zdrowotnych dla mieszkańców Biłgoraja.

Jak zadeklarował dyrektor Kwiatkowski w przypadku wejścia w życie nowelizacji ustawy, Zarząd Arion zamierza podjąć działania mające na celu utworzenie nowego zakresu świadczeń - Oddziału Paliatywnego.