Tradycyjnie uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, pod opieką nauczycieli, przygotowują wyjątkową prezentację świątecznych potraw i dekoracji. To nie tylko doskonała okazja do nauki o polskich tradycjach kulinarnych, ale również szansa na poznanie nowoczesnych rozwiązań.
Jak wyjaśnia Anna Różańska, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSZiO, na świątecznym stole znalazły się zarówno tradycyjne polskie potrawy, jak i nowoczesne propozycje. Wśród zaprezentowanych dań znalazły się: kapusta z ciecierzycą, dorsz w porach i sosie cytrynowym, dorsz z wstążkami warzywnymi, miruna z orzechową kruszonką, vol-au-vent z pastą łososiową, dorsz w migdałach, śledzie po kaszubsku, śledzie z rodzynkami, sałatka śledziowa z pomarańczami oraz sałatka śledziowa z buraczkami.
Nie zabrakło również słodkości. Na stole pojawiły się: pierniczki, makaroniki, mini serniczki, makowiec, piernik staropolski, wianuszki bezowe, ptysie z craquelinem oraz wieniec bezowy. Uzupełnieniem wystawy były dekoracje świąteczne.