Plebiscyt adresowany był głównie do mieszkańców powiatu biłgorajskiego, ale każdy, kto miał ochotę, mógł wziąć w nim udział. Głównym celem było wyłonienie najbardziej znanych tradycyjnych potraw kojarzących się z powiatem biłgorajskim i konkretnymi jego miejscowościami oraz zachęcenie do poszukiwań w tym zakresie. Aby wziąć udział w zabawie należało wypełnić kupon i dostarczyć go do biblioteki.
Ogółem wpłynęło 907 kuponów (w tym najwięcej z gmin Aleksandrów i Tarnogród) z całego powiatu wypełnionych przez uczestników w wieku od 5 do 83 lat. Wymienili oni 16 przykładów tradycyjnych potraw i produktów z kuchni z regionu biłgorajskiego.
Najwięcej głosów zdobył piróg biłgorajski (zwany inaczej krupiakiem, gryczakiem, krupniakiem, pirogiem gryczanym), na który zostało oddanych 356 głosów. Na drugim miejscu znalazł się olej lniany, który zdobył 305 głosów. Uczestnicy głosowali także na takie potrawy jak np.: kulasza, kutia, zupa cebulowa, żurawinówka, kapusta uważana.
Podsumowanie plebiscytu obyło się podczas IX Jesiennego Spotkania Przyjaciół Bibliotek Powiatu Biłgorajskiego. Pamiątkowe dyplomy i nagrody wręczyli laureatom Stanisława Dzikoń Kierownik Powiatowego Ośrodka Informacji Turystycznej w Biłgoraju i Józef Henryk Biały Wójt Gminy Aleksandrów. Fundatorzy nagród to: Powiatowy Ośrodek Informacji Turystycznej w Biłgoraju, Gminna Biblioteka Publiczna w Aleksandrowie i Urząd Gminy Aleksandrów. Zabawa była okazją do poznawania tradycyjnej kuchni naszych przodków oraz utrwalania wiedzy o niej, bo to część naszego dziedzictwa.