Pełna wersja

KrążaÅ‚ka - biÅ‚gorajskie granie i Å›piewanie

2011-11-30 10:13

KrążaÅ‚ka to sÅ‚owo, które kojarzy siÄ™ z taÅ„cem w okrÄ™gu, a jednoczeÅ›nie jest to danie z kapusty rodem z Rudy Solskiej. Takie poÅ‚Ä…czenie daÅ‚o nazwÄ™ nowej kapeli ludowej Gminy BiÅ‚goraj.

"Krążałka" to nazwa ludowej kapeli, która została utworzona przy Gminnym Ośrodku Kultury w Biłgoraju. Pomimo tego że w gminie działa dużo zespołów śpiewaczo-obrzędowych, to wciąż brakowało instrumentalnej grupy z prawdziwego zdarzenia. Okazja do zapełnienia tej luki pojawiła się podczas projektu "Cudne Biłgorajskie", realizowanego w ramach operacji 413 Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju na lata 2007-2013 finansowanego ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Nadanie imienia oraz chrzciny odbyły się 11.11.2011r podczas XVI Jesiennej Biesiadzy Kulturalnej w Bukowej. Pierwotnie kapela nosiła imię Sitarska, jednak tuż przed chrzcinami zmieniono je na "Krążałka". Muzycy stwierdzili, iż lepiej oddaje ona regionalny charakter grupy, a jednocześnie "namawia" odbiorców do tańca. Samo słowo oznacza potrawę przyrządzaną z kapusty, charakterystyczną dla miejscowości Ruda Solska.
Kapele tworzy 7 osób, są to: Jan Szymaniak, Jerzy Odrzywolski, Wiesław Garbacz, Czesław Kowal, Tadeusz Brzyski, Piotr Szymaniak, Ewelina Piskorska-Czyrw, Krystyna Kufera oraz Anna Małysza. Występują oni w strojach ludowych charakterystycznych dla okolic Biłgoraja i Tarnogrodu. Oprawa ta idealnie współgra z regionalnym repertuarem.
Już po pierwszych występach "Krążałka" spotkała się z miłym przyjęciem, więc zaczęto myśleć o promocji kapeli. W ramach nowego projektu Gminnego Ośrodka Kultury w Biłgoraju dofinasowanego ze środków Programu ''Działaj Lokalniej VII'' Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Filantropii w Polsce i Fundację Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej powstała płyta kapeli oraz śpiewnik "Hej od Biłgoraja".

Przepis na krążałki:
Małe, twarde główki kapusty pokroić na połówki lub ćwiartki.
Ugotować w osolonej wodzie.
Układać w garnku, najlepiej w kamieniaku, przekrojonymi częściami do góry.
Ostudzić.
Dodać przyprawy: pokrojony czosnek, dużo kopru, ewentualnie kminek.
Zalać przestudzoną, osoloną (tak jak no ogórki) wodą.
Pozostawić w cieple na 2-3 dni do podkiśnięcia.
Julia Okoń z Rudy Solskiej

Karolina Małysza