- W okresie wakacyjnym, czyli od czerwca do sierpnia, wystąpił wzrost zachorowań na salmonellozę. Zarejestrowano kilka ognisk choroby - powiedziała w rozmowie z bilgorajska.pl Joanna Sarzyńska, rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju.
Najwięcej zachorowań zanotowano w takich miejscowościach jak:
* gmina Łukowa (7 osób), gdzie przyczyną było spożycie tatara z surowymi jajami - wyrób własny uczestników spotkania,
* gmina Biłgoraj (10 osób), spożycie tortu z kremem z surowymi jajami,
* gmina Tereszpol, 2 osoby zachorowały po spożyciu ryby panierowanej w jaju. Prawdopodobnie przeniesienie pałeczki Salmonelli nastąpiło z surowych jaj na usmażoną rybę.
- Ostatnie zachorowania w powiecie dotyczą osób spożywających pod koniec sierpnia, ciasto z kremem na dożynkach parafialnych w Radzięcinie, w gminie Frampol. Łącznie z powodu salmonellozy hospitalizowano w tym roku 7 osób - dodaje rzecznik.
Dlatego też Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju ostrzega przed sporządzaniem potraw do bezpośredniego spożycia z użyciem surowych jaj. Osoby z objawami ze strony układu pokarmowego powinny zgłaszać się do lekarza rodzinnego.
W trakcie tegorocznych wakacji Sanepid prowadził także kontrole miejsc wypoczynku letniego dzieci i młodzieży, tj: obozy, kolonie, półkolonie. Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży przeprowadziła 13 kontroli, natomiast sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - 11 kontroli. Na szczęście w tym przypadku nie stwierdzono żadnych uchybień, co oznacza, że wypoczynek zorganizowany był zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi oraz wymogami, z zachowaniem zasad higieny, w tym również higieny przygotowywania posiłków.
Nie obyło się za to bez mandatów nałożonych za złą jakość żywności. Przez dwa miesiące sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku nałożyła łącznie 26 mandatów. Wśród miejsc, wobec których kontrolerzy mieli zastrzeżenia były:
Hurtownie - 1/100 zł - za jakość żywności, stan sanitarno-techniczny, brak ciągłości łańcucha chłodniczego, higienę personelu,
Restauracje - 1/100 zł - za jakość żywności oraz brak wdrożenia systemu HACCP,
Zakłady małej gastronomii - 1/100 zł - za jakość żywności,
Ruchome punkty sprzedaży - 1/100 zł - za jakość żywności,
Sklepy - 22/3800 zł - za jakość żywności (20), brak wdrożenia systemu HACCP (13), stan sanitarno-techniczny (7), brak ciągłości łańcucha chłodniczego (10), higienę personelu (3), stan zdrowia (3), brak identyfikacji dostawców (2).