Pełna wersja

Sanepid podsumował wakacje

2012-09-14 14:59

Mandaty za złą jakość żywności, zatrucia surowymi jajami i kontrole w miejscach wypoczynku - tak w skrócie wyglądały tegoroczne wakacje, w statystykach biłgorajskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

- W okresie wakacyjnym, czyli od czerwca do sierpnia, wystąpił wzrost zachorowań na salmonellozę. Zarejestrowano kilka ognisk choroby - powiedziała w rozmowie z bilgorajska.pl Joanna Sarzyńska, rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju.

Najwięcej zachorowań zanotowano w takich miejscowościach jak:

* gmina Łukowa (7 osób), gdzie przyczyną było spożycie tatara z surowymi jajami - wyrób własny uczestników spotkania,

* gmina Biłgoraj (10 osób), spożycie tortu z kremem z surowymi jajami,

* gmina Tereszpol, 2 osoby zachorowały po spożyciu ryby panierowanej w jaju. Prawdopodobnie przeniesienie pałeczki Salmonelli nastąpiło z surowych jaj na usmażoną rybę.

- Ostatnie zachorowania w powiecie dotyczą osób spożywających pod koniec sierpnia, ciasto z kremem na dożynkach parafialnych w Radzięcinie, w gminie Frampol. Łącznie z powodu salmonellozy hospitalizowano w tym roku 7 osób - dodaje rzecznik.

Dlatego też Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju ostrzega przed sporządzaniem potraw do bezpośredniego spożycia z użyciem surowych jaj. Osoby z objawami ze strony układu pokarmowego powinny zgłaszać się do lekarza rodzinnego.

W trakcie tegorocznych wakacji Sanepid prowadził także kontrole miejsc wypoczynku letniego dzieci i młodzieży, tj: obozy, kolonie, półkolonie. Sekcja Higieny Dzieci i Młodzieży przeprowadziła 13 kontroli, natomiast sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku - 11 kontroli. Na szczęście w tym przypadku nie stwierdzono żadnych uchybień, co oznacza, że wypoczynek zorganizowany był zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi oraz wymogami, z zachowaniem zasad higieny, w tym również higieny przygotowywania posiłków.

Nie obyło się za to bez mandatów nałożonych za złą jakość żywności. Przez dwa miesiące sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku nałożyła łącznie 26 mandatów. Wśród miejsc, wobec których kontrolerzy mieli zastrzeżenia były:

Hurtownie - 1/100 zł - za jakość żywności, stan sanitarno-techniczny, brak ciągłości łańcucha chłodniczego, higienę personelu,

Restauracje - 1/100 zł - za jakość żywności oraz brak wdrożenia systemu HACCP,

Zakłady małej gastronomii - 1/100 zł - za jakość żywności,

Ruchome punkty sprzedaży - 1/100 zł - za jakość żywności,

Sklepy - 22/3800 zł - za jakość żywności (20), brak wdrożenia systemu HACCP (13), stan sanitarno-techniczny (7), brak ciągłości łańcucha chłodniczego (10), higienę personelu (3), stan zdrowia (3), brak identyfikacji dostawców (2).

red.