Pod koniec października w naszej szkole obchodzony był "Tydzień Chleba Na Zakwasie ". Akcja ta to promocja zdrowego stylu życia,
organizowana rokrocznie przez Fundację Dobre Życie. W tym roku odbyła się czwarta edycja kampanii. Kampania jest pretekstem do zainteresowania
uczniów tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie. Niewiele osób wie, że drastycznie spada spożycie chleba w Polsce.
Kampania ma zwrócić uwagę na rolę błonnika zawartego w chlebie z pełnego przemiału, jego walory spożywcze i smakowe. W ZSBiO akcję przygotowywały panie Beata Ulanowska i Dorota Rybak - nauczycielki biologii. Zwieńczeniem tygodnia, podczas którego nauczycielki
na lekcjach biologii przedstawiały zasady zdrowego żywienia był dzień 23 października, kiedy to w szkole miało miejsce nietypowe wydarzenie.
Dzięki pomocy Pani dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Biłgoraju pani Celiny Skromak Zespół Śpiewaczy z Rudy Solskiej wystawił sztukę "O pieczeniu
chleba". Zespół ten - najbardziej znany ale i najczęściej nagradzany z terenu gminy Biłgoraj, w dalszym ciągu aktywnie propaguje kulturę ziemi biłgorajskiej.
Ważne dla nich są wszystkie występy, także te w szkole przed uczniami. Niedawno zespół obchodził już swoje 30 lecie działalności. Członkinie zespołu
zaczarowały młodzież swoim stylem grania, profesjonalizmem. Młodzież z wielkim zainteresowaniem obejrzała przedstawienie, zawierające w sobie
obrzędy ziemi biłgorajskiej związane z pieczeniem chleba. Podziw wzbudziło też przygotowanie sceny i rekwizytów. Dla wielu spośród młodzieży zaskoczeniem
był język sztuki-gwara ludowa.
Na koniec panie poczęstowały uczniów swojskimi wypiekami-chlebem na zakwasie i podpłomykami z cukrem oraz domowym masłem. Dla wielu była topierwsza taka degustacja… Panie zebrały gromkie brawa i podziękowania od młodzieży za występ, a także słowa uznania za niesamowitą aktywność.
Dla wszystkich uczniów nauczycielki przygotowały wraz z uczniami gazetki szkolne obrazujące historię wypieku chleba, obyczaje dożynkowe na ziemiach
polskich, motyw chleba w literaturze. Była również degustacja chlebów na zakwasie wraz z domowymi dżemami, konfiturami, miodem i smalcem.
Uczniowie chÄ™tnie próbowali nowych rodzajów chleba dostarczonych przez piekarniÄ™ PaÅ„stwa Spustków z Księżpola, Pana SzczÄ…chora i Pani Mudy zÂ
Biłgoraja oraz wypieków mam i babć uczniów.