Pełna wersja

Olej tarnogrodzki produktem regionalnym

2012-12-22 19:58

Najbardziej znanym produktem naszego powiatu, który został uznany za produkt regionalny jest piróg biłgorajski, zwany krupniakiem. Od niedawna możemy pochwalić się kolejnym. Laur promocyjny, 12 grudnia br., otrzymał olej tarnogrodzki.

Ekologiczne Gospodarstwo Ogrodnicze Tomasza Obszańskiego funkcjonuje od 1998 roku. Położone jest na Płaskowyżu Tarnogrodzkim, we wschodniej części Kotliny Sandomierskiej. Miasto leży na południowo - zachodnim skraju pow. biłgorajskiego i woj. lubelskiego i jest najdalej na południe wysuniętym miastem województwa. Gmina Tarnogród coraz częściej nazywana jest Doliną Ekologicznej Żywności... - twierdzi portal barwyzdrowia.pl.

Stąd pochodzi produkt, który został uznany za wyjątkowy. Olej tarnogrodzki, bo o nim mowa, został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych". W połowie grudnia laur promocyjny dla tego produktu został przyznany przez Zarząd Województwa Lubelskiego.

Produkt Ekologicznego Gospodarstwa Ogrodniczego Tomasza Obszańskiego tj. olej tarnogrodzki, po przekazaniu wniosku przez Marszałka Województwa Lubelskiego, został wpisany także na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ministerstwo tak opisuje pochodzenie oraz historiÄ™ produktu:

"U schyłku XVIII wieku Tarnogród był miastem o charakterze rolniczym. Już wtedy oprócz tradycyjnych zbóż wysiewano len i konopie. Przed drugą wojną światową rozwijały się olejarnie nie tylko w Tarnogrodzie, ale i wielu okolicznych miejscowościach, m.in. w Bukowinie, Księżpolu, Różańcu. W okresie powojennym rolnicy przerabiali swój len w olejarniach i przeznaczali go na własne potrzeby lub sprzedawali na okolicznych targach. Bicie oleju, czyli jego tłoczenie wykonywane było zazwyczaj sezonowo w Adwencie i Wielkim Poście i w okresach bezpośrednio je poprzedzających. Z dodatkiem oleju przyrządzano wszystkie potrawy wigilijne: śledzie, karpie, barszcz, kapustę, groch, pączki wigilijne itp. Ponadto, w dawniejszych czasach używano oleju jako pokost do zabezpieczania drewna, wyrobów skórzanych, dzieł sztuki. Olej tarnogrodzki zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Stanowią one między innymi budulec dla tkanki mózgowej, syntezy hormonów, przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, regulują pracę układu krążenia. Kwasy omega-3 obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu. Olej wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci".

UM Tarnogród