Stanowisko ZarzÄ…du Powiatowego PiS w BiÅ‚goraju

2013-02-12 10:30

Wobec oÅ›wiadczeÅ„ publicznych byÅ‚ych radnych klubu PiS w Radzie Powiatu BiÅ‚gorajskiego i P. MirosÅ‚awa Późniaka przewodniczÄ…cego Rady Powiatu ZarzÄ…d Powiatowy PiS w BiÅ‚goraju zajÄ…Å‚ stanowisko.

Składamy podziękowania za dotychczasową współpracę Panu Mirosławowi Poźniakowi, który w dniu 5 lutego 2013 r. za pośrednictwem mediów ogłosił swoją rezygnację z członkostwa w Prawie i Sprawiedliwości oraz z funkcji członka Zarządu Powiatowego PiS.
Nie ukrywamy jednak, iż z żalem przyjęliśmy formę, w jakiej Pan Przewodniczący Rady Powiatu Biłgorajskiego zdecydował się ogłosić swoją decyzję. Komunikacja wewnątrzpartyjna powinna odbywać się na zasadach zapisanych w statucie partii, a nie za pomocą środków masowego przekazu. Wydaje się, że tą decyzją Pan Przewodniczący podważył także sens swojej publicznej wypowiedzi z dnia 13 stycznia br., gdzie podkreślał wyższość pracy zespołowej nad interesem jednostki, wzywał do jedności i stwierdzał, że podziały prawicy niczemu nie służą. Mimo to życzymy Panu Przewodniczącemu sukcesów także w pracy społecznej w nowej formacji, której jest jednym z inicjatorów.
Przypominamy w tym miejscu, że Prawo i Sprawiedliwość podjęło decyzję o zerwaniu koalicji na szczeblu powiatowym z Polskim Stronnictwem Ludowym wobec braku wpływu na decyzje Starosty Biłgorajskiego, który nie podejmował wystarczających i efektywnych działań na rzecz skutecznego zabezpieczenia wywiązywania się z obowiązków umownych przez spółkę ARION dzierżawiącą szpitale w Biłgoraju i Tarnogrodzie. Decyzja ta została przez Zarząd Powiatowy PiS podjęta samodzielnie w interesie społecznym po wielomiesięcznej merytorycznej analizie problemu. Do dyskusji w tym ważnym temacie zaprosiliśmy także radnych powiatowych PiS, z którymi zorganizowano kilka spotkań. Obecnie liczymy na to, że zerwanie koalicji w Powiecie skłoni odpowiedzialnego za przestrzeganie warunków umowy Pana Starostę do skuteczniejszej obrony interesów korzystających z opieki zdrowotnej w ww. szpitalach mieszkańców powiatu.
Pragniemy podkreślić, iż zupełnie przypadkowym jest fakt, iż termin ogłoszenia wyjścia PiS z koalicji zbiegł się z inicjatywą referendum w sprawie odwołania Rady Powiatu, którego PiS w żaden sposób nie inicjował i nie jest jego współorganizatorem.
Decyzji władz partii nie zaakceptowało 8 z 9 radnych (w tym dwóch członków partii) Rady Powiatu, którzy zdobyli mandaty, startując z listy Prawa i Sprawiedliwości. Utworzyli oni, wedle doniesień medialnych, klub w Radzie Powiatu i podpisali nową umowę koalicyjną z PSL. Informacje te czerpiemy jedynie z doniesień medialnych, żadne oficjalne pismo dotychczas do nas nie wpłynęło. Ponawiamy zaproszenie do współpracy dla wszystkich radnych, którym wyborcy powierzyli mandat właśnie z list Prawa i Sprawiedliwości i wzywamy do zaakceptowania decyzji podjętej przez władze partii.
Nasze zdziwienie budzi stwierdzenie ww. radnych, iż w nowej formule nadal będą realizować idee prawicowe i wartości chrześcijańsko-narodowe, zarówno w sferze gospodarczej, jak i w sferze wartości etycznych. Szczególnie w tym drugim przypadku przeczy temu przyjęcie nazwy nowo powstałego klubu w Radzie Powiatu - Prawicowa Inicjatywa Samorządowa w skrócie PIS oraz uzasadnienie pozostania w koalicji z PSL w Radzie Powiatu troską o wiarygodność wobec swoich wyborców, tj. osób głosujących na listę Prawa i Sprawiedliwości.
Wyrażamy stanowczy sprzeciw wobec wykorzystywania skojarzeń z logo (skrótem nazwy) Prawa i Sprawiedliwości. Nasze zaniepokojenie budzi fakt, że osoby z niemałym doświadczeniem publicznym uciekają się do tak przyziemnych sztuczek socjotechnicznych. Wyrażamy nadzieję, iż decyzje radnych Rady Powiatu dotychczas kojarzonych z PiS były oparte o głębokie przekonanie służby mieszkańcom powiatu, a nie podyktowane chęcią zachowania piastowanych stanowisk. Zaistniałą sytuację pozostawiamy do oceny wyborców.
Podobnie jak Panu Przewodniczącemu także radnym nowo powstałego klubu składamy podziękowanie za dotychczasową współpracę i życzymy sukcesów w służbie publicznej.
Życzymy skutecznego wpływu na koalicjanta z PSL, który jest kluczowym podmiotem dla rozwiązania problemu służby zdrowia na terenie powiatu w kontekście obowiązującej umowy ze spółką Arion, i który od lat ma moc decyzyjną w kwestii politycznego rozwiązania, także na szczeblu centralnym, zapaści finansowej służby zdrowia w Polsce.

ZarzÄ…d Powiatowy PiS