Przedreferendalna wojna na oświadczenia

2013-03-23 13:53

- V-ce Starosta mówi nieprawdÄ™ ponieważ w Tarnogrodzie szpitala już nie ma, jest tylko ZakÅ‚ad OpiekuÅ„czo Leczniczy i widocznie ten zakÅ‚ad jest pomylony przez V-ce starostÄ™ ze szpitalem - polemizuje ze sÅ‚owami StanisÅ‚awa SchodziÅ„skiego WÅ‚adysÅ‚aw Chodkiewicz. To odpowiedź na sÅ‚owa wicestarosty opublikowane w piÄ…tek, 22 marca, peÅ‚nÄ… treść mogÄ… paÅ„stwo przeczytać w artykule pt. Komentarz wicestarosty SchodziÅ„skiego

Szpital nie istnieje za przyzwoleniem Zarządu Powiatu, który nie pilnuje realizacji umowy dzierżawy, w której jest zapisane że w Tarnogrodzie ma funkcjonować Oddział Wewnętrzny, Izba Przyjęć, Pracownia Diagnostyczna, Pracownia RTG, Laboratorium i z tych zapisów już w Tarnogrodzie nie ma nic.

Zarząd Starostwa nie podjął żadnych działań jak był wykreślany oddział wewnętrzny z rejestru usług medycznych.

Dziwny jest tylko komentarz starosty i etatowego członka zarządu że o wykreśleniu dowiedzieli się ze środków masowego przekazu i z tym problemem nie zrobili nic. W otrzymanym piśmie od wojewody jest jednoznaczne stwierdzenie że za realizację umowy dzierżawy odpowiedzialne jest starostwo. W temacie zbierania podpisów mówimy że zbieramy podpisy w walce o szpital w Tarnogrodzie poprzez referendum i odwołanie Rady Powiatu ponieważ dotychczasowy zarząd i rada nie robią nic w tym temacie ażeby była realizowana umowa dzierżawy. Zarząd jeszcze wspiera spółkę finansowo poprzez rozłożenie na 12 rat długu ponad milion zł a sam zaciąga kredyt na zrównoważenie budżetu. Czy to wszystko jest w interesie społeczeństwa czy w interesie spółki i zarządu, jest to niezgodne z prawem udzielanie pomocy publiczno prawnej dla prywatnej firmy a społeczeństwo zostaje odstawione na boczny tor - ocenę pozostawiam mieszkańcom powiatu.

Władysław Chodkiewicz

red.