Pełna wersja

Turystyka kulinarna ma znaczenie

2013-05-09 22:03

Polacy co raz częściej jedzą na tak zwanym mieście. Nie jest to jednak prosty posiłek w fast food-ach, a co raz częściej wyrafinowany smak oryginalnych i świeżych dań. Poszukujemy co raz to nowych doznań kulinarnych i zwykły hamburger już nas nie zadowoli.

Kiedy w Polsce zaczęły niczym grzyby po deszczu powstawać co raz to nowe restauracje szybkiej obsługi, w naszym kraju zapanowała istna mania na ich odwiedzanie. Wraz z upływem czasu w naszych umysłach zapanowała jednak nowa moda, w związku z tym, iż co raz większą uwagę zwracamy na to co leży na naszym talerzu.

Jesteś tym co jesz
Ta stara i jakże trafna zasada, zaczęła trafiać pod polskie strzechy i do polskich umysłów. Jesteśmy co raz bardziej świadomi tego, że zdrowa kuchnia jest kluczem do sukcesu. Dlatego też poszukujemy co raz to nowych miejsc i nowych smaków, które muszą być oryginalne i kuszą nie tylko smakiem ale i wyglądem. Niezależnie od pogody w Biłgoraju wyruszamy na podbój restauracji, w których szef kuchni ma dla nas coś, czym zaskoczy nasze kubki smakowe. Musi być oryginalnie, kolorowo i smacznie. Liczy się również efekt wizualny lokalu, by było na czym oko zawiesić, kiedy człowiek oczekuje na wykwintny obiad przyrządzany specjalnie dla niego, na świeżo, bez mrożonek.

W taki sposób zwiedzamy nie tylko lokale ale i miejsca, w których się znajdują. Wymieniamy się opiniami i doświadczeniami. Nawzajem zachęcamy się do wizyt tu i tam. Wielu z nas, i mowa tu nie tylko o kobietach, próbuje później w domu odtworzyć smak potrwa. W tym przypadku obok często przeglądanych stron z zawartością "pogoda Biłgoraj", są te kulinarne, gdzie mamy nadzieję znaleźć właśnie ten jeden jedyny przepis, który tak nam smakował.

Próby odtworzenia smaku nie należą oczywiście do najprostszych, gdyż każdy szef regionalnej kuchni strzeże tajemnic swojego warsztatu. Inni z kolei chętnie dzielą się swoimi kulinarnymi sztuczkami, bo przecież wiadomym jest fakt, że nawet perfekcyjnie odtworzony w domu przepis, nie będzie smakować tak wspaniale, jak w okolicznościach przyrody, w których po raz pierwszy mięliśmy okazję go spróbować.

red.