Pełna wersja

Biłgorajski odcinek "Sąsiada na widelcu" już w tę sobotę!

2013-09-26 16:29

W najbliższą sobotę 28 września br. na antenie TVP 1, o godz. 18.25, odbędzie się emisja odcinka programu kulinarnego, nagrywanego w Biłgoraju i okolicach.

"Sąsiad na widelcu" to nowy program kulinarny Telewizji Polskiej. Prowadzący, Łukasz Grass, podróżując po najpiękniejszych zakątkach Lubelszczyzny ma za zadanie znaleźć i przekonać dwie rodziny do ugotowania obiadu wraz z deserem. Jeden z odcinków programu nagrywany był 12 sierpnia br. w Biłgoraju i gminie Biłgoraj. Portal bilgorajska.pl był na planie biłgorajskiego odcinka serii "Sąsiada na widelcu", o czym informowaliśmy w artykule Nowy program TVP z Biłgorajem w tle.

W Biłgoraju kulinarna przygoda rozpoczęła się w naprawdę magicznym miejscu - na bagnach w rezerwacie przyrody. Następnie prowadzący Łukasz Grass spotkał mieszkańców zbierających żurawinę, z której słynie gmina Biłgoraj.

Ekipa telewizyjna gościła także w dwóch domach rodzin z Biłgoraja, degustacja potraw odbywała się w Zagrodzie Sitarskiej. Ponadto ekipa nagrała także pokaz wyrobu łubów sosnowych i łyżek drewnianych, wykonany przez twórców ludowych z Bukowej.

Biłgorajskie rodziny dostały za zadanie ugotowania obiadu. Kluczowymi elementami posiłku były: biłgorajska odmiana gęsi, której hodowlą zajęli się solscy gospodarze oraz żurawina. Każda z rodzin losowo wybrała kucharza, który pomógł im przyrządzić danie główne i deser. To była ich "broń" w pojedynku. Walka była zaciekła i wyrównana, bo dla obu rodzin gotowanie jest wielką pasją. Kto weźmie sąsiada na widelec? Zobaczcie sami! W najbliższą sobotę 28 września br. na antenie TVP 1 o godz. 18.25.

Po emisji odcinka na portalu bilgorajska.pl, znajda państwo dalsze zdjecia z planu, których nie mogliśmy zamieścić wcześniej, gdyż zdradzały szczegóły realizacji: przepisy na dania, kolory, które reprezentowały poszczególne rodziny oraz werdykt jury.

Następne odcinki serii pokazujące najpiękniejsze zakątki Lubelszczyzny będzie można oglądać w kolejne soboty, aż do 9 listopada 2013r.

Red.