Pełna wersja

Moda na potrawy regionalne

2014-03-25 10:08

W kolejnej gminie odbyły się warsztaty kulinarne dla mieszkańców. Tym razem w Łukowej dwóch kucharzy z Lublina przekonywało przybyłych do GOK, że warto zainwestować w potrawy kuchni tradycyjnej, bo ona może stać się źródłem dochodów, zwłaszcza dla tych, którzy prowadzą działalność agroturystyczną.

O warsztatach informowaliśmy w artykule Warsztaty kulinarne w powiecie

Kucharze w Łukowej zaproponowali przygotowanie dwóch dań regionalnych tj. tzw. bałabuchów i zupy z kapusty kiszonej i warzyw (przepisy w czytaj więcej). Zmagania czterech grup pań nagrywała TVP Lublin, która wcześniej spotkała się z naszymi zespołami basztowymi oraz właścicielami Miodu Kozackiego i prezesem Łukowskiej Grupy Producentów Tytoniu.
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw, a także tych, które przyniosły nasze Panie z domu. Można było skosztować: krupiaka, pierożków, dawnych placków smażonych na blasze, amoniaczków, przewijańców, sera ze śmietaną, cebuli z olejem lnianym, chleba ze smalcem i ogórkiem, wędlin własnej roboty, suszyny, sernika.
Okazuje się, że gospodynie gminy Łukowa wiele mogłyby nauczyć nawet najlepszych kucharzy.

Więcej zdjęć na stronie www. lukowa.pl

GOK Łukowa