Zgodnie z tradycją w Wielką Sobotę wierni święcą pokarmy, które zostaną spożyte podczas uroczystego śniadania w niedzielę wielkanocną.
Początkowo święcono jedynie chlebową figurkę baranka, z czasem wśród pokarmów znalazły się: jaja, chrzan, produkty mięsne, a nawet ciasta. Obecnie w koszyczkach powinny się znaleźć: chleb, który symbolizuje Ciało Chrystusa, jajko - symbol odradzającego się życia , zwycięstwa nad śmiercią, sól - oczyszczenie , życiodajny minerał niegdyś posiadający moc odstraszania wszelkiego zła, ser - symbol zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody. Pozostałe produkty to: chrzan, który symbolizuje siłę i tężyznę fizyczną, wędliny miały zapewnić zdrowie i dostatek, a także płodność. Ciasto do koszyka ze święconką dodano jako ostatnie, ma być ono symbolem umiejętności i doskonałości.
Sam koszyczek, który powstał z wikliny, słomy lub sosnowych łubów, zwykle przykrywamy białą serwetką i ozdobiamy gałązkami bukszpanu lub borówki. Przedmiot ten symbolizuje radość.
A jak wyglądało tegoroczne święcenie pokarmów w biłgorajskich kościołach? Zachęcamy do obejrzenia fotogalerii.