- Uprzejmie informuję, że 11 kwietnia br. zgodnie z ustawą o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, po przekazaniu wniosku przez Marszałka Województwa Lubelskiego żurawinówka biłgorajska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - napisała podsekretarz stanu Zofia Szalczyk.
O przyznanie tego tytułu produktowi związanemu z Ziemią Biłgorajską zabiegała właścicielka gospodarstwa agroturystycznego "Alicja" z Glin Alicja Czarna. Pod koniec ubiegłego miesiąca, podczas wizyty w ośrodku TVP Lublin, promowano żurawinówkę, pokazano też sposób wytwarzania tej tradycyjnej nalewki.
Biłgorajska żurawinówka jest jednym ze 120 produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Wcześniej zarejestrowany został już np. olej tarnogrodzki, o czym informowaliśmy w artykule pt. Olej tarnogrodzki produktem regionalnym.
Tak tradycję, pochodzenie oraz historię produktu opisuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi :Żurawina to krzewinka, która występuje na podmokłych bagnistych połaciach lasów w okolicach Biłgoraja. Owoc żurawiny to kulista, krwistoczerwona, soczysta i bardzo kwaśna jagoda. Owoce dojrzewają późną jesienią, jednakże mogą pozostawać na krzewinkach przez całą zimę aż do wczesnej wiosny. Ponadto owoce te są wyjątkowo trwałe, "zawierają znaczne ilości cukrów i kwasów organicznych, m.in. cytrynowego, chinowego, benzoesowego i ursolowego, garbniki, pektyny, witaminy c i p, ślady karotenoidów i witaminy z grupy b, barwniki antocyjanowe oraz substancje mineralne, m. in. sole jodu" (K. Mikołajczyk, A. Wierzbicki, "Zioła źródłem zdrowia"). Żurawina jest głównym składnikiem żurawinówki, tradycyjnego produktu powiatu biłgorajskiego. Zachowało się wiele receptur tego napoju, a skład żurawinówki różni się nieco w poszczególnych miejscowościach. Najważniejsze jednak jest by zebrane dojrzałe owoce żurawiny były bez oznak zepsucia i innych zanieczyszczeń. Owoce te należy umyć, zmiażdżone ułożyć w gąsiorze, zasypać cukrem i macerować wstępnie przez 24 godziny. Po upływie doby należy zalać je wódką i ponownie macerować przez 24 godziny. Następnie należy je zalać spirytusem i macerować przez co najmniej miesiąc. Po upływie tego czasu przefiltrować przez gazę i przelać do butelek. Jak wynika z przekazów mieszkańców żurawinówka biłgorajska jest mocno związana z naturalnym bogactwem występującym na tych terenach, a jej długoletnia tradycja wytwarzania jest częścią dziedzictwa kulinarnego regionu biłgorajskiego.