Pełna wersja

Zasmakowali w tradycji

2014-05-10 10:28

W niedzielę, 4 maja odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu "Zasmakuj w tradycji". Tym razem odbyły się one w Tarnogrodzie. Uczestniczki warsztatów przygotowały takie potrawy jak: bandurzak i zupa na serwatce. A już teraz zapraszamy na następne spotkanie, w niedzielę 11 maja, do Tereszpola-Zaorendy.

Warsztaty organizowane są w ramach projektu "Zasmakuj w Tradycji", realizowanego przez lokalne grupy działania "Kraina wokół Lublina", "Ziemi Kraśnickiej" i "Ziemia Biłgorajska". Uczestnikami warsztatów są mieszkańcy obszaru partnerskich LGD (wszystkie poza gminą Józefów) zainteresowani wytwarzaniem, wprowadzaniem na rynek, promocją produktów tradycyjnych oraz lokalnych.

Podczas warsztatów profesjonalni kucharze prezentują jak wykonać dwa dania związane z naszym regionem. Następnie uczestniczki mają za zadanie wykonać je samodzielnie. Istnieje także prezentacji uczestnikom i kucharzom, własnych potraw regionalnych, przygotowanych wcześniej.

Kolejne już warsztaty odbyły się w ostatnią niedzielę w Tarnogrodzkim Ośrodku Kultury. Wcześniej w ramach projektu "Zasmakuj w Tradycji" gotowano m.in. w Obszy (Pierwsze warsztaty "Zasmakuj w tradycji"), Aleksandrowie, Łukowej, Frampolu, Księżpolu, czy Turobinie.

A już juro Lokalna Grupa Dzia ł ania Ziemia Bi ł gorajska oraz Gmina Tereszpol

zachęcają do udziału w spotkaniu, które odbędzie się 11 maja, w Tereszpolu-Zaorendzie, przy ul. Szkolnej 3, w godzinach od 16 00 do 20 00 .

red.