Pełna wersja

"Zasmakuj w tradycji" w Goraju

2014-05-25 11:37

Wczoraj w Restauracji Prestiż w Goraju odbyły się warsztaty z cyklu "Zasmakuj w tradycji" W gotowaniu wzięło udział prawie 30 osób, które były podzielone na cztery grupy. Przygotowano m.in. chłodnik pomorski i parowańce z serem.

Wśród gotujących byli przedstawiciele: Stowarzyszenia Kobiet Goraja "Kobieta Aktywna", Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych "Zagrodzanie", Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Gorajskiej "Gorajszczyzna", KGW Zastawie, KGW Zagrody, Nieformalna Grupa "Cebularze", Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, Chór Parafialny i osoby indywidualne. Gotowano: chłodnik pomorski i parowańce z serem. Oprócz gotowania uczestnicy i goście warsztatów mogli posmakować regionalnych potraw. Nie zabrakło zupy cebulowej - która znajduje się na liście krajowych tradycyjnych produktów regionalnych. Zupę i placek z cebuli przygotowały panie ze stowarzyszenia "Kobieta Aktywna".

Furorę robił placek cebulowy, piróg biłgorajski wykonany przez KGW Zastawie oraz dania średniowieczne: Kołacz i maczanka dworska przygotowane przez stowarzyszenie "Gorajszczyzna". Zachwycali się tymi potrawami również lubelscy dziennikarze, którzy przeprowadzili kilka wywiadów. Ponadto na stole regionalnym znalazły się równie smaczne inne dania np: zapiekanka cebulowa, nalewki i wina z owoców i ziół, placki babcine oraz pyszneciasta. TVP Lublin realizowała materiał o warsztatach, odwiedziła także panią Janinę Pydo z Zastawia, która ma ponad stuletnią drewnianą olejarnię, w której wyrabia olej lniany. Po degustacji dań regionalnych i dan przygotowanych pod okiem kucharzy krótką część artystyczną przygotowała Grupa Kabaretowa GIEZ działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Goraju.

Red.