Pełna wersja

W Ciosmach zasmakowali w tradycji

2014-10-06 14:08

W sobotÄ™ 4 października w Å›wietlicy w Ciosmach odbyÅ‚y siÄ™ warsztaty kulinarne. Warsztaty zostaÅ‚y przeprowadzone w ramach projektu "Zasmakuj w tradycji" realizowanego przez LGD Ziemia BiÅ‚gorajska, LGD Kraina Wokół Lublina i LGD Ziemi KraÅ›nickiej. W powiecie biÅ‚gorajskim w projekcie wzięło udziaÅ‚ 12 gmin.

W warsztatach kulinarnych wzięły udział cztery siedmioosobowe drużyny. Pizzę neapolitańską, pizzę domową i orzotto z kaszy pęczak przygotowywali: męska drużyna strażaków z OS P w Bukowej, mieszana drużyna młodzieży z Korytkowa Dużego, panie z KGW w Dąbrowicy i panie ze Stowarzyszenia "Dąb" w Ciosmach.

Kiedy rozpoczęły się trwające 4 godziny warsztaty kulinarne z kucharzami z firmy Don Brando z Lublina scenę w Ciosmach wypełniły dzieci z miejscowej szkoły. Piękne stroje małych aktorów i rozśpiewane przedstawienie o pięknej pani jesieni bardzo spodobało się zgromadzonej widowni. Pełne dobrego humoru widowisko "Lesie ty mój lesie" zaprezentował zespół śpiewaczo - obrzędowy "Jarzębina" z Bukowej. Biłgorajskiego muzykowania można było posłuchać w wykonaniu kapeli ludowej "Krążałka", a tradycyjne pieśni biłgorajskie zaśpiewały panie z KGW w Ciosmach.

Twórcy ludowi z Bukowej i Ciosmów zapewnili pokazy ginących zawodów. Można było uczestniczyć w warsztatach strugania łubów, dłubania łyżek drewnianych i wykonywania kwiatów z bibuły, które poprowadzili pani Julia Małek z Ciosmów i panowie Antoni Frączek i Tadeusz Małysza z Bukowej.

Gospodarze z Ciosmów stworzyli doskonałą atmosferę dzięki swojej naturalnej gościnności i życzliwości, zadbali o piękną oprawę scenograficzną imprezy, a dobrego klimatu dopełniał płonący w kominku ogień.

GOK Biłgoraj