Pełna wersja

Bożena Dykiel gotowała dla naszych gospodyń

2014-10-15 09:17

Placuszki - cudaczki, piróg jaglany, czy kulasza - tych wszystkich pysznoÅ›ci można byÅ‚o spróbować podczas konkursu kulinarnego "Produkty tradycyjne BiÅ‚gorajszczyzny". W imprezie udziaÅ‚ wzięła i gotowaÅ‚a także swoje potrawy, Bożena Dykiel.

Konkurs odbył się w niedzielę 12 października br. w ramach realizacji projektu "Zasmakuj w tradycji" w którym udział wzięło 12 gmin z powiatu biłgorajskiego. Podsumowaniem projektu były pokazy kulinarne Bożeny Dykiel, które zorganizowane zostały w Restauracji Hotelu DoDo. W pokazie wzięło udział ponad 200 osób z poszczególnych gmin, głównie uczestników poprzedzających pokaz warsztatów kulinarnych.

Bożena Dykiel znana i popularna aktorka teatralna i filmowa, jednocześnie mistrzyni sztuki kulinarnej poprowadziła pokaz kulinarny w trzech odsłonach przygotowując kolejno: sałatkę ziemniaczaną, żurek i indyka po chińsku. - Moje wszystkie potrawy nazywam prościuchami. Zależy mi na tym, aby zachęcić młode dziewczyny,aby gotowały muszą to być potrawy proste z naszych polskich produktów. Gotowanie to zapach domu, czyli miejsce do którego się wraca. Dla kobiety to podstawowa sprawa - powiedziała w rozmowie z portalem bilgorajska.pl, Bożena Dykiel. Jak podkreśliła, miło będzie wspominać pokazy, które odbyły się w naszym regionie. - Tutaj czuć otwartość, gościnność, serdeczność ludzi. A także starą zasadę, że nikt z domu nie może wyjść głodny. Może nie jest to region najbogatszy, ale zdrowy ze swoimi wspaniałymi produktami - dodała pani Dykiel.

W konkursie na najsmaczniejszy tradycyjny produkt Biłgorajszczyzny wzięło udział 9 mieszkanek powiatu biłgorajskiego z Kół Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszeń czy zespołów śpiewaczych. Komisja obradowała w składzie: Emilia Borowy - Restauracja Sitarska w Biłgoraju, Maria Kaziuk - Roztoczańskie Centrum Konferencyjne "Perła Tanwi" w Pisklakach i Marzena Mroczkowska - prezes LGD Ziemia Biłgorajska. Po burzliwych obradach I nagrodę przyznano Józefie Pyzio autorce aleksandrowskiej kapusty uwarzanej, drugą nagrodę zdobył barszcz szczawiowy Elżbiety Pułapy. Podium zamknęła potrawa z Ciosmów - gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, autorstwa Marii Obszański. Wyróżnienie komisja przyznała KGW z Rokitowa za placuszki cudaczki. Nagrody laureatkom wręczała oczywiście Bożena Dykiel. W przerwach pokazu dla gości zagrała Kapela Ludowa "Krążałka".

"Zasmakuj w tradycji" to partnerski projekt realizowany przez trzy Lokalne Grupy Działania, LGD Ziemia Biłgorajska, LGD Kraina Wokół Lublina i LGD Ziemi Kraśnickiej. W ramach projektu odbyły się warsztaty kulinarne, festiwale smaków regionalnych, nakręcone zostały filmy promujące poszczególne regiony. Wkrótce powstanie także Przewodnik Kulinarny "Zasmakuj w tradycji".

Red.