Pełna wersja

Tak smakuje tradycja

2014-10-16 08:03

Kasza kopaczowa" i "kulasza" czyli jak smakuje tradycja? - to tytuł projektu realizowanego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Gorajskiej Gorajszczyzna oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Zastawiu.

W ramach realizacji projektu od początku września odbywały się warsztaty kulinarne, gdzie można było poznać tajniki przygotowania tradycyjnych i nieco zapomnianych potraw, które były częścią kultury ludowej charakterystycznej dla mieszkańców gminy Goraj. Społeczność do której skierowane są działania w ramach projektu to mieszkańcy gminy Goraj. W większości osoby w średnim i starszym wieku zajmujące się w przeszłości uprawą ziemi w tradycyjny sposób - Ich tryb i sposób życia był ścisłe powiązany z cyklem przyrodniczym. Z poszczególnymi pracami polowymi wiązały się określone obrzędy i zwyczaje przekazywane z pokolenia na pokolenie. Towarzyszyły im także specyficzne i oryginalne potrawy, które były przygotowywane przy okazji konkretnych prac. Rozwój cywilizacyjny sprawił że większość tradycyjnych obrzędów i zwyczajów związanych z pracą na polu zanikło. Wraz z nimi zanikły także upodobania kulinarne mieszkańców - mówi Andrzej Szarlip, koordynator projektu.

- Wśród mieszkańców można zauważyć syndrom tęsknoty za dawnym stylem życia. Często podkreślają walory i uroki tamtego, niestety już bezpowrotnie minionego okresu w ich życiu. Działania w ramach projektu z perspektywy tej społeczności odpowiadają na potrzebę przypomnienia tradycyjnego stylu życia poprzez zmysł smaku - przypomnienie starodawnych dań wiejskich - podkreśla Szarlip.

Zwieńczeniem projektu był Dzień Smaku Tradycji który odbył się w ostatnią niedzielę w Zastawiu. Podczas imprezy przypomniane zostały tradycyjne obrzędy, jak np. kiszenie kapusty, z którymi nierozerwalnie łączą się tradycyjne potrawy. Uczestnicy mieli możliwość spróbowania przygotowanych dań tradycyjnych oraz poznania kontekstu kulturowego w jakim funkcjonowały.

Podano takie specjały jak: kulasza, kasza kopaczowa, placki na blachach, porka zostawska, kapusta z grochem i kartoflami w łupinach, piróg reczczany i inne. Zapraszamy do obejrzenia relacji video z tego wydarzenia.

Red.