Pełna wersja

Wystawa potraw Å›wiÄ…tecznych w ZSZiO

2014-12-19 09:01

Tradycyjnie na kilka dni przed ÅšwiÄ™tami Bożego Narodzenia, w Zespole Szkół Zawodowych i OgólnoksztaÅ‚cÄ…cych, zorganizowana zostaÅ‚a wystawa potraw Å›wiÄ…tecznych, przygotowanych przez uczniów Technikum Gastronomicznego.

Tradycją szkoły jest prezentacja umiejętności uczniów, uczęszczających do Technikum Gastronomicznego. Każdego roku w okresie przedświątecznym przygotowują oni potrawy, takie jakie znajdą się podczas kolacji wigilijnej na większości stołów.

Nie inaczej było i w tym roku. Wystawa została zorganizowana we wtorek, 16 grudnia.

- Stół przygotowali uczniowie klas I, II i III Technikum Gastronomicznego, potrawy zostały przygotowane w ramach zajęć. Myślę, że w kolejnych latach będziemy kontynuować naszą tradycję - mówi Barbara Sosnowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych - gastronomicznych i dodaje: - Każdego roku staramy się wprowadzać nowe potrawy, jednak zawsze zgodne z klimatem świąt. Wiadomo, że muszą być one oparte na surowcach roślinnych i rybach i takie właśnie przygotowaliśmy.

Na pięknie udekorowanym stole stanęła np. szopka z piernika, młodzież przygotowała także karpia, pstrąga w galarecie, śledzie na trzy sposoby, kompot z suszu, sałatki, uszka, nie zabrakło słodkich wypieków z makiem w roli głównej.

Wystawie towarzyszyła też prezentacja ozdób świątecznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących na konkurs "Najładniejszy stroik świąteczny" . Na chętnych do udekorowania swoich domów czekały ręcznie robione choinki z liści, czy figurki aniołków.

red.