Dane dotyczą działalności wszystkich sekcji Oddziału Nadzoru Sanitarnego za rok 2014 :
Liczba obiektów pod nadzorem: 3430
Liczba planowanych kontroli: 1725
Liczba zrealizowanych kontroli: 2400
Liczba wydanych decyzji opłatowych: 209
Liczba decyzji merytorycznych: 411
Liczba nałożonych mandatów: 60
Kwota na jaką zostały nałożone mandaty: 9350 zł.
W 2014 r. przeprowadzono łącznie 485 kontroli obiektów żywnościowych, nałożono 56 mandatów karnych na kwotę 9050 zł. Uchybienia i kategorie obiektów:
Jakość żywności- 42 sklepy
Higiena pracowników- 14 sklepów/2 małe gastronomie/2 piekarnie
Higiena pomieszczeń i wyposażenia—20 sklepów/ 2 małe gastronomie/1 ciastkarnia/2 piekarnie
Ciągłość łańcucha chłodniczego- 27 sklepów/ 2 małe gastronomie/1 piekarnia
Stan zdrowia personelu- 4 sklepy/1 piekarnia
System HACCP- 17 sklepów/ 1 ciastkarnia/1 mała gastronomia
Zanieczyszczenia wtórne- 6 sklepów/2 piekarnie
Segregacja asortymentowa- 3 sklepy
Tranceability- 1 ciastkarnia
Szkodniki- 1 piekarnia.
W 2014 r. ze względu na zły stan sanitarno-techniczny obiektu zamknięto jedną piekarnię na terenie powiatu biłgorajskiego do czasu usunięcia uchybień. Po wyeliminowaniu niezgodności nastąpiło wznowienie działalności zakładu.
Ponadto w ramach działalności Sekcji Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku skierowano trzy wnioski o ukaranie przedsiębiorców do Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie.
Sprawa dotyczyła prowadzenia sprzedaży wyrobów piekarniczych własnej produkcji (zakład piekarniczy) z ruchomego punktu sprzedaży bez decyzji zatwierdzenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Biłgoraju. Została wymierzona kara w wysokości 1100 zł.
Postępowanie dotyczyło sklepu spożywczo-przemysłowego, w którym podczas kontroli kompleksowej stwierdzono, że przedsiębiorca samowolnie rozszerzył zakres działalności (nie powiadamiając o zmianie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Biłgoraju) o sprzedaż mięsa i drobiu schłodzonego. Ponadto mięso i drób dostarczany w stanie schłodzonym na miejscu był porcjowany, pakowany w woreczki i mrożony (bez żadnego nadzoru i oznakowania). Została nałożona na przedsiębiorcę kara w wysokości 1200 zł.
Sprawa dotyczyła zakładu piekarniczego, gdzie podczas kontroli stwierdzono zły stan sanitarno- techniczny pomieszczeń, wyposażenia i higieny pracowników, brak nadzoru nad ciągłością łańcucha chłodniczego, brak prawidłowego zabezpieczenia zakładu przez owadami, otwarte kosze (bez zamknięcia) na odpady i ogólny nieporządek. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju wydał decyzję zawieszenia działalności zakładu do czasu usunięcia nieprawidłowości. Kolejna kontrola wykazała, że piekarnia w dniu kontroli działała- w nocy prowadzona była produkcja pieczywa, na co wskazywała obecność świeżych wyrobów. W związku z tym stwierdzono, że przedsiębiorca nie dostosował się do decyzji zawieszenia zakładu.
Obecnie trwa oczekiwanie na decyzję Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie.
Działalność Sekcji Higieny Dzieci i Młodzieży - przeprowadzono łącznie 170 kontroli placówek oświatowych, wystawiono 2 decyzje usterkowe: w jednym przypadku za zły stan sanitarno-techniczny podłogi na sali gimnastycznej, w drugim - brak osłon na grzejniki.