Tematem wiodącym tegorocznych zmagań było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia". Eliminacje centralne, w których udział wzięło 61
najlepszych uczniów z całego kraju, wyłonionych w wyniku eliminacji okręgowych,składały się z dwuetapowej części pisemnej. Po I turze do pracy opisowej przeszło 30 uczniów, z których wybrano najlepszą 15. Wśród laureatów na miejscu 13 uplasowała się Klaudia.
Ciężka kilkumiesięczna praca, opracowywanie zagadnień z biologii, chemii,gastronomii, opłaciły się. Klaudia zapewniła sobie zwolnienie w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady (nie tylko na kierunki np. biologia, dietetyka, biotechnologia, żywienie człowieka ale także na medyczne) wstęp na ponad 20 uczelni wyższych, min. Collegium Medicum
Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Śląską Akademię Medyczną, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Uniwersytet w Warszawie,
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, SGGW w Warszawie. Poza tym Klaudia w wyniku postępowania kwalifikacyjnego na egzaminie maturalnym z biologii rozszerzonej i chemii rozszerzonej otrzyma 100%. Obok nagród książkowych, otrzymała również tablet.
Poza zmaganiami konkursowymi odbyÅ‚y siÄ™ wykÅ‚ady: "Problemy żywienia dzieci i mÅ‚odzieży w wieku szkolnym w pytaniach i odpowiedziach" i mÅ‚odzieży w wieku szkolnym w pytaniach i odpowiedziach" prof. dr hab. Jana GawÄ™ckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu PrzewodniczÄ…cego Komitetu Głównego Olimpiady oraz "Cele i kierunki zmian w przepisach dotyczÄ…cych sklepików szkolnych" dr hab. Anny KoÅ‚Å‚ajtisÂDoÅ‚owy z SGGW w Warszawie, wycieczka Å›ladami znanych szczecinian, warsztaty kulinarne: flambirowanie potraw, profesjonalne parzenie i podawanie kawy  pokaz baristyczny. Gratulujemy sukcesów!!!