Pełna wersja

Tarnogrodzkie jadło na warsztatach kulinarnych

2015-05-10 08:30

Ravioli con uovo oraz saÅ‚atka z dojrzaÅ‚Ä… sÅ‚odkÄ… gruszkÄ… i serem kozim oraz granatem to dania główne przygotowywane w ramach warsztatów 'Zasmakuj w tradycji", które odbyÅ‚y siÄ™ 3 maja br. w Tarnogrodzie.

Podstawowym zadaniem, jakie stoi przed LGD "Ziemia Biłgorajska" jest aktywizacja mieszkańców obszaru objętego niniejszą strategią w celu ich angażowania w realizację poszczególnych przedsięwzięć stymulujących rozwój lokalny. Warsztaty organizowane są w ramach projektu "Zasmakuj w Tradycji" realizowanego przez lokalne grupy działania "Kraina wokół Lublina", "Ziemi Kraśnickiej" i "Ziemia Biłgorajska". Uczestnikami warsztatów będą mieszkańcy obszaru partnerskich LGD (wszystkie poza gminą Józefów)) zainteresowani wytwarzaniem, wprowadzaniem na rynek, promocją produktów tradycyjnych oraz lokalnych.

Przedstawicielki różnych kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń przygotowywały dwa dania główne: ravioli con uovo oraz sałatka z dojrzałą słodką gruszką i serem kozim oraz granatem. Po gotowaniu odbyła się wspólna degustacja dań. Oprócz ravioli i sałatki możliwa była degustacja przetworów lokalnych, które na stole regionalnym zaprezentowały panie z Tarnogrodu.

Na terenie LGD "Ziemia Biłgorajska" funkcjonują 83 certyfikowane gospodarstwa, zajmujące się ekologiczną produkcją żywności, co stanowi blisko 8% tego typu gospodarstw w województwie. Najwięcej gospodarstw prowadzi działalność w gminach: Tarnogród (22), Frampol(14) i Księżpol (12). Ponadto w gminie Biszcza funkcjonuje przetwórnia ekologiczna, która odbiera i przetwarza produkty wytworzone w gospodarstwach ekologicznych.

Red.