fot. archiwum
W konkursie brali udzia³ uczniowie Zasadniczej Szko³y Zawodowej nr 1 kszta³c±cy siê w zawodzie kucharz. Pierwszy etap konkursu odby³ siê 11 kwietnia 2016 r. M³odzie¿ sprawdzi³a swoj± wiedzê rozwi±zuj±c test pisemny o tematyce gastronomicznej. Do drugiego etapu zakwalifikowali siê czterej uczniowie: Tomasz Myszak, Wojciech Gurdziel, Sylwester Terejko i Monika Baranowska. W tej czê¶ci ka¿dy z uczestników konkursu przygotowywa³ potrawê z wybranej kuchni ¶wiata. Sporz±dzane by³y kotleciki keftedesz kuchni greckiej, nale¶niki a la Gundel z kuchni wêgierskiej, zupa minestrone z kuchni w³oskiej, tarta szpinakowa z kuchni francuskiej. Uczestnicy konkursu zadbali o wysokie walory smakowe potraw oraz ich estetyczne i profesjonalne podanie.
I miejsce zaj±³ Wojciech Gurdziel, natomiast Monika Baranowska, Tomasz Myszak, Sylwester Terejko otrzymali wyró¿nienie. Serdecznie gratulujemy i ¿yczymy dalszych sukcesów!
Organizacj± konkursu zajmowa³y siê nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Eliza Gilowskai Agata Po¼niak.
Tego typu przedsiêwziêcia pokazuj±, jak popularne i lubiane jest gotowanie. Zespó³ Szkó³ Zawodowych i Ogólnokszta³c±cych odpowiadaj±c na zainteresowanie zwi±zane ze sporz±dzaniem ciekawych potraw oraz chêci± zdobycia wiedzy dotycz±cej profesjonalnego wykonywania i podawania potraw planuje nabór na bezp³atne kwalifikacyjne kursy zawodowe. S± one pozaszkoln± form± kszta³cenia ustawicznego adresowan± do osób doros³ych.
Kurs kwalifikacyjny T.6 Sporz±dzanie potraw i napojów pozwala na opanowane umiejêtno¶ci sporz±dzania potraw i napojów, wykonywania czynno¶ci zwi±zanych z ich podawaniem oraz przechowywaniem ¿ywno¶ci. Kwalifikacja pozwala uzyskaæ umiejêtno¶ci, które potrzebne s± w pracy kucharza. Po zaliczeniu kursu uczestnicy otrzymuj± za¶wiadczenie o ukoñczeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego. Istnieje tak¿e mo¿liwo¶æ dalszego kszta³cenia: absolwent kursu kwalifikacyjnego, po potwierdzeniu kwalifikacji T.6 Sporz±dzanie potraw i napojów, mo¿e uzyskaæ dyplom technika ¿ywienia i us³ug gastronomicznych po zdaniu egzaminu z kwalifikacji T.15 Organizacja ¿ywienia i us³ug gastronomicznych oraz potwierdzeniu wykszta³cenia ¶redniego.
Sprawd¼ nasz± ofertê kwalifikacyjnych kursów zawodowych i wybierz kierunek dla siebie, po którym uzyskasz dodatkowe kwalifikacje zawodowe oraz, je¶li bêdziesz chcia³, tak¿e dyplom technika.