REKLAMA
Pełna wersja
KRAJ Artykuł sponsorowany
2017.11.01 11:15 | aktualizacja: 2017.11.01 11:14

Historia cydru, czyli opowieść o orzeźwiającym trunku prosto z sadu

Cydr od kilku lat podbija serca Polaków - urzeka orzeźwiającym smakiem, który znakomicie gasi pragnienie w upalne dni, ma niewielkie stężenie alkoholu i małą liczbę kalorii. Z czego produkuje się ten coraz bardziej popularny w naszym kraju trunek? Skąd wywodzi się tradycja cydrownicza i kto przyczynił się do rozpowszechnienia napoju w Europie? Kiedy cydr pojawił się w Polsce? Poznajmy historię tego lekkiego alkoholu oraz najważniejsze cechy, które przesądzają o jego popularności!
Historia cydru, czyli opowieść o orzeźwiającym trunku prosto z sadu

Orzeźwiający i… zdrowy?

Cydr (lekki alkohol z jabłek, zwany także jabłecznikiem) to napój alkoholowy wyprodukowany z dojrzałych, przefermentowanych jabłek z dodatkiem drożdży. Podczas jego produkcji nie używa się cukru, co odróżnia cydr od wina jabłkowego. Trunek ten to znakomita propozycja na upalne, letnie dni - orzeźwiający smak łączący słodkie i kwaśne nuty świetnie gasi pragnienie i stanowi doskonałą alternatywę dla piwa. Koneserzy cenią też cydr za jego właściwości antyoksydacyjne - zwalczające wolne rodniki związki pochodzące z jabłek pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Jabłecznik jest również idealną propozycją dla osób ceniących niskokaloryczne trunki, bowiem 1 szklanka zawiera jedynie 80 kalorii. A może cenisz lekkie napoje alkoholowe? Wybierz cydr, który ma mniejszą zawartość procentów niż klasyczne piwo czy wino jabłkowe, średnio od 2 do 7%.

Rozwój tradycji cydrowniczej w Europie

Cydr zdobył ogromną popularność w Polsce zaledwie kilka lat temu, jednak jego historia jest zdecydowanie dłuższa. Pierwsze wzmianki o tym lekkim trunku pojawiły się już w czasach starożytnych, około 55 r. p.n.e., kiedy rzymscy legioniści podbijali tereny zamieszkane przez Celtów. To właśnie tam po raz pierwszy wyprodukowano cydr, a Rzymianie rozwinęli tę tradycję, udoskonalając receptury, eksperymentując z różnymi gatunkami jabłek, a także wprowadzając nowe techniki sadownicze.

Cydr produkowały również ludy zamieszkujące tereny północnej Hiszpanii i to jeszcze przed pojawieniem się religii chrześcijańskiej. Uprawiano wówczas różne gatunki jabłek, których smak doceniali koneserzy orzeźwiającego cydru. Tradycje ogrodnicze przetrwały zresztą do naszych czasów między innymi za sprawą klasztornych mnichów. Współcześnie to właśnie Hiszpania jest jednym z największych producentów jabłecznika, dzieląc zaszczytny tytuł lidera z Wielką Brytanią, Francją oraz Niemcami.

O popularności cydru we Francji, na terenie ówczesnej Normandii, opowiadali między innymi XIV-wieczni kronikarze. O tym, jak bardzo zaawansowana była produkcja cydru na tamtym terenie, najlepiej świadczy traktat o winie i cydrze, opublikowany w 1587 roku przez fizyka o nazwisku Julien le Paulmier de Grentemesnil. Uczony wymieniał w nim aż 82 gatunki jabłek, z którego wytwarzano ów orzeźwiający trunek. Nic dziwnego, że tradycja picia cydru rozprzestrzeniła się wkrótce w całej Francji.

Koneserzy jabłecznika wyjątkowo cenią smak cydru produkowanego w Wielkiej Brytanii. Tradycja spożywania tego orzeźwiającego trunku jest na Wyspach bardzo bogata i sięga wspomnianych, wcześniej podbojów rzymskich legionistów. Do rozpowszechnienia mody na cydr przyczynili się także inni najeźdźcy - Normanowie, którzy wprowadzili na tamte tereny nowe gatunki jabłek przeznaczonych do produkcji wyśmienitego napoju. Przez wieki udoskonalano receptury i eksperymentowano z różnymi rodzajami jabłek, a współcześnie cydr pochodzący z Wielkiej Brytanii jest uważany za najlepszy na świecie.

Cydr nie dla arystokracji?

Kiedy jabłecznik pojawił się w Polsce? Według przekazów historycznych Krescencjusza pierwsze próby tworzenia tego lekkiego napoju alkoholowego datuje się na 1571 rok, a kilka lat później jeden z kalwińskich pisarzy głosił w swoim dziele "Gospodarstwo" wyższość cydru nad winem. Produkcja na masową skalę rozpoczęła się jednak dopiero w XIX wieku. Dlaczego tak późno? Koneserzy cydru winą obarczają między innymi Jana Andrzeja Morsztyna, dworskiego poetę z okresu baroku, który w jednym ze swoich wierszy opisywał jabłecznik jako napój dla ludu. W Rzeczpospolitej przez lata pokutowała opinia, że szlachta nie powinna spożywać cydru, bowiem jest trunkiem dla nisko urodzonych plebejuszy. Pomimo to wielu przedstawicieli szlachty produkowało ten orzeźwiający napój w domowym zaciszu, o czym świadczą przekazy Zygmunta Glogera, historyka i etnografa.

Optymistyczne prognozy

Współcześnie cydr podbija serca Polaków, a w okresie letnim jest jednym z najchętniej wybieranych trunków. O jego popularności najlepiej świadczą liczby: w 2015 roku konsumpcja tego napoju w naszym kraju wyniosła 12 milionów litrów. Polscy konsumenci cenią różne odmiany tego znakomitego trunku, zarówno zwykłe, niegazowane, jak i musujące, a prognozy dotyczące sprzedaży są bardzo optymistyczne: według szacunków do 2019 roku konsumpcja cydru ma wzrastać aż o 30% rocznie.

Red.
Red. dodany 1 listopada 2017
 
Odsłon: 5433

Czytaj podobne

tagi: cydr, napój

Waszym zdaniem (0)

Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
31 października 2024 Obsza
Bliżej na Podkarpacie. Nowa droga w budowie
W gminie Obsza rozpoczęła się długo oczekiwana budowa drogi na Podkarpacie. Prace powinny się zakończyć najpóźniej za 15 miesięcy, a większość pieniędzy na ten cel będzie pochodzić z Programu Inwestycji Strategicznych "Polski Ład".
dzisiaj, 16:16 Tarnogród
Młoda działaczka z powiatu wystąpi na antenie TVN
we wtorek, godzina 07:07 Biłgoraj
41 strażaków walczyło z pożarem domu w Biłgoraju [AKTUALIZACJA]
w środę, godzina 12:19 Żurawie
Tragiczny finał poszukiwań
27 października policja otrzymała zgłoszenie o zaginięciu mieszkanki gminy Turobin. Niestety poszukiwania zakończyły się tragicznie. W środowe przedpołudnie policjanci odnaleźli ciało kobiety.
dzisiaj, 12:45 Biłgoraj
Stypendyści z RCEZ [LISTA WYRÓŻNIONYCH]
w czwartek, godzina 12:04 Biłgoraj
Wolne stanowisko dyrektorskie
1 listopada 2024 Biłgoraj
Wspominamy zasłużonych mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej
W Dniu Wszystkich Świętych wracamy myślami do mieszkańców powiatu, którzy wnieśli istotny wkład w życie naszej Małej Ojczyzny. To oni swoją codzienną pracą i zaangażowaniem przyczynili się do rozwoju Biłgorajszczyzny i zapisali się w pamięci mieszkańców.
dzisiaj, 16:51 Biłgoraj
Pierwszy etap przebudowy autodromu na finiszu
27 października 2024 Rezerwat Szum
Zakaz wstępu do lasu na Roztoczu
1 listopada 2024 Goraj
Trwa kwesta parafialna w Goraju
Na cmentarzu parafialnym w Goraju rozpoczęła się IX kwesta na rzecz odnowy zabytkowych pomników. Od wczesnych godzin porannych wolontariusze ze stowarzyszeń, kół gospodyń i straży pożarnych kwestują, by zebrać środki na renowację historycznych nagrobków, stanowiących cenne dziedzictwo lokalnej społeczności.
dzisiaj, 09:25 Biłgoraj
Walka na argumenty [WYNIKI]
we wtorek, godzina 16:12 Biłgoraj
Kradzież tożsamości w powiecie
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl
Pełna wersja
Polityka Prywatności RODO Reklama Kontakt
Wnioski Czyste Powietrze | Audyty Energetyczne | Kalkulator mocy pompy ciepła | Fotowoltaika - montaż i wycena | Porównywarka Fotowoltaiki | Kalkulator mocy instalacji fotowoltaicznej