Warto dokonywać corocznych przeglądów i konserwacji najlepiej zaraz po zakończeniu sezonu grzewczego albo przed rozpoczęciem kolejnego. Regularne i właściwie wykonane przeglądy i prace konserwacyjne pozwolą na sprawne działanie systemu grzewczego przez cały sezon zapewniając ciepło we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych. Wśród najnowocześniejszych urządzeń grzewczych znajdują się kotły, które wykorzystują różne rodzaje opału. Najbardziej popularne są kotły co z podajnikiem na pellet, ekogroszek oraz tzw. kotły piątej generacji. Te ostatnie to bezpieczne kotłów wodne, węglowe, wyposażone w regulowany proces palenia. Ekologiczny piec z podajnikiem jest zautomatyzowanym rozwiązaniem i zapewnia minimalnie 90% sprawności cieplnej.
Niewłaściwie konserwowany piec co przestaje działać tak sprawnie i wydajnie jak dotychczas. Gdy piec z podajnikiem nie został odpowiednio oczyszczony, zmniejsza się jego wydajność. W konsekwencji system grzewczego może ulec awarii. Jest to rezultatem niewłaściwej eksploatacji pieca, m.in. używanie do zasilania wilgotnego węgla lub palenie nieodpowiednim opałem. Pierwszym etapem konserwacji pieca jest wyczyszczenie poszczególnych elementów urządzenia z włączeniem przewodów spalinowych i komina. Trzeba także oczyścić kanały konwekcyjne i otwory przeznaczone do dystrybucji powietrza. Kotły o dużych gabarytach najlepiej czyścić sprężonym powietrzem. Kocioł z podajnikiem na ekogroszek czyści się przy pomocy specjalnych otworów wyczystnych. Podczas ich czyszczenia należy całkowicie otworzyć przepustnicę spalin w czopochu, a po konserwacji trzeba starannie zamknąć wszystkie pokrywy otworów.
Produkty spalania, sadza i pył, mogą osadzać się w komorze kotła, a także w podajniku oraz na wirniku wentylatora powietrza. Do oczyszczenia mechanizmu wentylacji pieca używa się zazwyczaj odkurzacza, pędzla lub sprężonego powietrza. Dzięki odpowiedniej konserwacji i oczyszczeniu wentylator jest odpowiednio wyważony i funkcjonuje sprawnie bez konieczności zużywania większej mocy do jego napędu. Wyspecjalizowani w konserwacji pieców co serwisanci zalecają, aby w trakcie czyszczenia dmuchawy pieca zdemontować ruszt palnika, a po oczyszczeniu ponownie osadzić go w odpowiednim miejscu.
Najgroźniejszym wrogiem kotła centralnego ogrzewania są wilgoć i rdza. W warunkach, gdy kocioł znajduje się w wilgotnym pomieszczeniu, np. w piwnicy najlepszym rozwiązaniem będzie szczelne zamknięcie kotła, aby zabezpieczyć go przed korozją.