Cała dyskusja wokół negatywnego wpływu pszenicy na zdrowie człowieka oraz wagę jego ciała dotyczy przede wszystkim mąki przygotowywanej w warunkach przemysłowych. Chodzi bowiem o to, że wielu producentów, aby oszczędzić na produkcji, w jej trakcie, pozbawia w ogromnym procencie pszenicę jej wartości odżywczych. Zamiast nich pojawiają się ogromne ilości glutenu, który sam w sobie nie jest być może wyjątkowo szkodliwy, choć z pewnością przyczynia się do wzrostu masy ciała. Warto jednak pamiętać, że mąka graham paradoksalnie pozwala utrzymać prawidłową masę ciała ze względu na swoje zdolności utrzymywania sytości po posiłku, a przy tym pobudza pracę jelit. Nie jest więc tak, że trzeba pszenicę zupełnie eliminować z diety. Warto natomiast zwracać uwagę na to, kto i w jakich warunkach produkuje daną mąkę. Te produkowane w stylu BIO gwarantują, że w mące pszennej graham znajdą się tak cenne dla ludzkiego organizmu witamy jak K, D, E czy kompleks witamin B. Mąka graham to także źródło dobrze przyswajalnego wapna i żelaza.
Pochodzące z upraw BIO ziarna pszenicy mogą znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. To ciekawy zamiennik dla kaszy lub ziemniaków. Ziarno pszenicy może być dodatkiem do dania głównego, podstawą dania jednogarnkowego, wsadem do zupy lub bazą do sałatki. Sprawdza się także jako dodatek do domowego pieczywa, a świątecznej kutii nie sposób sobie wyobrazić bez pszenicy.
Są jednak tacy, którzy z powodów zdrowotnych pszenicy jeść nie mogą. Na rynku dostępnych jest na szczęście coraz więcej alternatyw dla pszenicy. Jedną z ciekawszych jest mąka orkiszowa, z której można przygotować pyszne makarony, naleśniki, różnego rodzaju wypieki. Orkisz to jedno z najstarszych zbóż, zawierające wiele cennych składników odżywczych i witamin. Mąka orkiszowa bogata jest w witaminę E, D i pro witaminę A oraz kompleks witamin z grupy B. Zawiera w sobie fosfor, żelazo, cynk, miedź i mangan. Przyczynia się więc do optymalnego rozwoju organizmu, chroni go przed różnego rodzaju niedoborami, wspiera układ nerwowy, przeciwdziała zawałowi, zapobiega wystąpieniu miażdżycy.