Niestety, nie zdążymy już zamówić gotowych potraw wigilijnych w cateringu. Zresztą ich tegoroczne ceny skutecznie zniechęcają do zakupów. Bez porównania korzystniej cenowo wypadnie zakupienie półproduktów w popularnych marketach i dyskontach, które zwykle w okresie przedświątecznym przygotowują bogatą ofertę.
Nie ma sensu jednak nerwowo biegać po sklepach, gdyż wtedy z pewnością przepłacimy, a i możemy o wielu rzeczach po prostu nie pamiętać. Dlatego lepiej usiąść przy komputerze i odwiedzić serwis Gazetkomat.pl. W ciągu zaledwie 1 godziny można znaleźć wszystkie interesujące nas produkty, oferowane z atrakcyjnymi rabatami, sporządzić listę i udać się na zakupy.
Na każdym wigilijnym stole muszą się znaleźć ryby. Zimne zakąski rybne to głównie tradycyjne śledzie pod różnymi postaciami. Bogaty wybór gotowych zakąsek śledziowych oferuje ukazująca się w Tesco gazetka świąteczna. Można w tym sklepie nabyć śledzie w oleju, w sosie śmietanowym, rolmopsy, a także solone filety do samodzielnego przyrządzenia.
Również w Tesco można kupić gotową sałatkę jarzynową, która podawana jest na Wigilię w bardzo wielu domach. Wystarczy umieścić ją w naczyniu, udekorować np. gałązkami zielonej pietruszki, jajkiem na twardo, pomidorem, majonezem i podać na stół.
Wydawana przez dyskont Stokrotka gazetka także proponuje gotowe zakąski rybne - łososia i makrelę w galarecie oraz oryginalną rybę "po chojnicku" z dodatkiem mieszanych warzyw, która może stanowić ciekawą odmianę dla popularnej ryby po grecku.
W gazetkach promocyjnych można znaleźć oferty koncentratu barszczu w szklanych butelkach, który doskonale zastąpi barszcz na zakwasie. Dostępny jest również barszcz czerwony w kartonie, gotowy do podania po podgrzaniu, a także uszka z grzybami leśnymi - niezbędny dodatek do barszczu. Uwaga: nie należy takiego barszczu gotować, jedynie podgrzać nie zagotowując, gdyż straci piękny, czerwony kolor i stanie się brunatny. Można dla pewności utrwalić kolor sokiem z cytryny
Zupę grzybową przyrządzamy na ogół z grzybów suszonych, które trzeba dzień wcześniej namoczyć. Jeżeli nie ma na to czasu, warto kupić grzyby mrożone; w sprzedaży są borowiki, kurki i podgrzybki. Zupę z mrożonki przygotujemy w kilkanaście minut według przepisu na opakowaniu. Można do niej kupić gotowe łazanki, ewentualnie ugotować makaron - w zależności od upodobań.
Sztandarowym daniem gorącym na polskim stole wigilijnym jest karp. Pieczony, smażony - jak kto lubi. Opublikowana przez dyskont Lidl gazetka poleca świeże płaty z karpia, które wystarczy doprawić i poddać obróbce termicznej. Dzięki temu odpada czasochłonne oprawianie i filetowanie ryby.
W Lidlu przed świętami funkcjonuje targ rybny, gdzie można zakupić również inne świeże i wędzone ryby. Dostępny jest dorsz, pstrąg i łosoś, które mogą stanowić alternatywę dla tych, którzy nie lubią karpia.
W marketach są też do nabycia gotowe pierogi z kapustą i grzybami, które są w wielu domach podawane na Wigilię. Można kupić świeże lub mrożone. Popularnym ciepłym daniem wigilijnym są też łazanki z kapustą (ewentualnie z kapustą i grzybami) - również dostępne w ofertach Gazetkomatu.
Jak na słodko - to koniecznie z makiem. Gotowy do użycia mak z dodatkiem bakalii jest dostępny we wszystkich marketach i dyskontach spożywczych w puszkach. Wystarczy wymieszać go ze śmietanką i dodać do klusek lub łazanek.
Tradycyjny kompot z suszu trzeba nastawić do gotowania w pierwszej kolejności, a następnie zająć się innymi potrawami. Mieszankę kompotową kupujemy w jednym z wybranych sklepów. Sprzedawana jest na ogół na zafoliowanych tackach. Jeżeli chcemy uzyskać kompot z egzotyczną nutą, możemy wrzucić do garnka całą cytrynę lub pomarańczę przekrojoną na pół.
Makowiec, sernik i keks to tradycyjne wigilijne ciasta; można je znaleźć we wszystkich marketach, a w niektórych w okresie przedświątecznym urządzane są stoiska ze słodkimi wypiekami.
Przygotowanie Wigilii z Gazetkomatem jest szybkie i nie pochłonie wielkich kosztów, zwłaszcza że w gazetkach można znaleźć kupony rabatowe na wiele produktów, jakie będziemy kupować do przygotowania jedynej takiej wieczerzy w roku.