REKLAMA
Pełna wersja
KRAJ Artykuł sponsorowany
2020.12.25 13:38 | aktualizacja: 2020.12.25 13:37

Gastronomia na wynos. Co z opakowaniami?

Pandemia koronawirusa wywróciła funkcjonowanie wielu branż do góry nogami. Jedną z nich jest z pewnością branża spożywcza, która zarówno przy pierwszej, jak i drugiej fali pandemii musiała znacznie ograniczyć swoje funkcjonowanie. Rozwiązaniem okazało się serwowanie posiłków na wynos. Tutaj jednak pojawiło się pytanie, jak dobierać do posiłków odpowiednie opakowania.
Gastronomia na wynos. Co z opakowaniami?

Zacznij od ustalenia, co wydajesz

Materiał i estetyka podania

Zacznij od ustalenia, co wydajesz

Opakowania na wynos to dzisiaj bardzo szeroka grupa produktów różniących się nie tylko wymiarami, ale także kształtem czy materiałem wykonania. Zanim zaczniesz wybierać opakowania jednorazowe np. z https://www.opakowanianawynos.pl/, koniecznie ustal, co sprzedajesz na wynos. Zupełnie innych pojemników będziesz bowiem potrzebować w przypadku kanapek, sałatek, quiche i innych dań podawanych głównie na zimno. Tutaj kluczowe będzie dobranie opakowań tak, aby danie zachowało w czasie transportu swoją pierwotną strukturę, nie rozpadło się. W przypadku sałatek na przykład bardzo istotną kwestią będzie dobranie takich opakowań, które sprawią, że po dostarczeniu pod drzwi zamawiającego dalej będą one świeże, nieoklapnięte. Nie ma bowiem nic gorszego niż piękna, świeża kompozycja, która w trakcie transportu staje się jednym wielkim miszmaszem. Jeszcze większe wyzwanie będzie cię czekać w przypadku doboru pojemników na dania ciepłe. Tutaj będzie bardzo ważna ich szczelność, ale i odporność na wysoką temperaturę, w końcu materiał, który gwarantuje, że nie wchodzi w reakcję z ciepłą żywnością. Nie martw się jednak. Obecnie na rynku jest tak dużo różnego rodzaju opakować, że dobierzesz rozwiazanie idealnie pasujące do twoich dań. Pamiętaj także o dopasowaniu pojemności. Opakowanie nie powinno być ani za małe, ani za duże. W tym pierwszym wypadku ryzykujesz, że danie straci na jakości podania, w drugim - że klient będzie miał wrażenie, że dostał mniej niż powinien.

Materiał i estetyka podania

Wynosy to jedyny sposób na przetrwanie dla gastronomii w tym trudnym czasie. Warto więc zadbać, aby klienci, którzy decydują się na skorzystanie z twojej oferty, mieli poczucie, że o nich dbasz tak, jak zrobiłbyś to na miejscu w restauracji. Warto więc zamiast pakować wszystko do torby foliowej sięgnąć po znacznie bardziej estetyczne i ekologiczne (co dla wielu klientów ma teraz naprawdę spore znaczenie) torby papierowe. Możesz je opisać, dołączyć do nich podziękowania dla klientów za wsparcie. Tego typu dodatki mają znaczenie. Dbaj o to, aby zamówienia były odpowiednio ułożone, wszystko domknięte, wyłożone w pojemnikach tak, aby maksymalnie zminimalizować ryzyko zmiany struktury dania w trakcie transportu.

Red.
Red. dodany 25 grudnia 2020
 
Odsłon: 2012

Czytaj podobne

Waszym zdaniem (0)

Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
6 stycznia 2025 Biłgoraj
Największy Orszak Trzech Króli w powiecie [NOWE ZDJĘCIA]
W poniedziałek, 6 stycznia, czyli święto Objawienia Pańskiego, w Biłgoraju zorganizowana została kolejna edycja Orszaku Trzech Króli. Uczestnicy przeszli od sanktuarium św. Marii Magdaleny do Biłgorajskiego Centrum Kultury.
dzisiaj, 08:22 Potok Górny
Konkurs na stanowisko dyrektorskie rozstrzygnięty
dzisiaj, 08:05 Biłgoraj
Rowerowa rewolucja na Roztoczu
6 stycznia 2025 Chmielek
Zmarł ks. Marek Tworek - proboszcz parafii Chmielek
W poniedziałkowe przedpołudnie, 6 stycznia, w gminie Łukowa doszło do tragicznego wypadku, w którym zginął ks. Marek Tworek, proboszcz parafii w Chmielku.
we wtorek, godzina 12:27 Powiat
Zenek Martyniuk spędzi dwa dni w powiecie biłgorajskim
w niedzielę, godzina 16:20 Sigła
Zderzenie pojazdów na łuku drogi [AKTUALIZACJA]
31 grudnia 2024 Goraj
Mieszkańcy pożegnali stary rok
31 grudnia na Rynku 600-lecia mieszkańcy Goraja i okolic tradycyjnie pożegnali stary rok i powitali nowy podczas widowiska sylwestrowego zwanego "Diabełkami". Wydarzenie, organizowane przez Ochotniczą Straż Pożarną w Goraju, po raz kolejny zgromadziło tłumy.
w poniedziałek, godzina 16:58 Biłgoraj
Kierujący BMW wjechał w budynek
w sobotę, godzina 12:46 Biłgoraj
Zderzenie osobówek w Biłgoraju [AKTUALIZACJA]
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl
Pełna wersja
Polityka Prywatności RODO Reklama Kontakt
Wnioski Czyste Powietrze | Audyty Energetyczne | Kalkulator mocy pompy ciep?a | Fotowoltaika - montaż i wycena | Porównywarka Fotowoltaiki | Kalkulator mocy instalacji fotowoltaicznej