Kwas askorbinowy to inaczej witamina C. Jest to organiczny związek chemiczny, który zalicza się do alkoholi polihydroksylowych. Powstaje na skutek fermentacji glukozy i utleniania. Występuje naturalnie w konfiguracji L w bocznym łańcuchu. Kwas askorbinowy ma postać białego proszku. Ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury oraz tlenu.
Kwas askorbinowy występuje naturalnie w roślinach, a także organizmach zwierzęcych. Chociaż ciało człowieka potrzebuje go do prawidłowego funkcjonowania, nie może sam syntetyzować tej substancji. Dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z pożywieniem. W przeciwnym razie dochodzi do szeregu zaburzeń. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osób dorosłych to 75 mg w przypadku kobiet i 90 mg w przypadku mężczyzn.
Kwas askorbinowy w organizmie człowieka:
Kwas askorbinowy jest także jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy. Oznacza to, że zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego poprzez neutralizowanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu komórki są chronione przed uszkodzeniami, nowotworzeniem oraz przyspieszonymi procesami starzenia.
Niedobór kwasu askorbinowego skutkuje pogorszeniem stanu zębów. Może dochodzić nawet do ich wypadania. Dodatkowo pojawia się krwawienie z dziąseł. Niski poziom witaminy C prowadzi do obniżenia odporności i zaburzeniami procesu gojenia się ran.
Kwas askorbinowy znajduje się w wielu owocach i warzywach. Do najcenniejszych źródeł zalicza się: paprykę, natkę pietruszki, owoce cytrusowe, truskawki, brukselkę, czarną porzeczkę. Można go dostarczać także w postaci suplementów diety. Jednak wcześniej warto skonsultować się z lekarzem.