REKLAMA
Pełna wersja
BIŁGORAJ
2023.07.21 08:12 | aktualizacja: 2023.07.21 08:17

Karol Okrasa gotował w biłgorajskich lasach. Efekty już jutro w telewizji

W pierwszej połowie lipca Karol Okrasa odwiedził Nadleśnictwo Biłgoraj. Na terenie Uroczyska Obary oraz szkółki leśnej Bojary gotował potrawy z żurawinami, jagodami i dziczyzną w roli głównej. Efekty będzie można zobaczyć już jutro w programie "Okrasa łamie przepisy".
Karol Okrasa gotował w biłgorajskich lasach. Efekty już jutro w telewizji

W sobotę 22 lipca o godz. 14.30 na antenie TVP 1 w programie "Okrasa łamie przepisy" znany kucharz odwiedzi Nadleśnictwo Biłgoraj. Tutejsze rozległe lasy to część Puszczy Solskiej, wielkiego kompleksu leśnego położonego w południowej części województwa lubelskiego, złożonego głównie z borów sosnowych. Występują tu także rozległe torfowiska, porośnięte przez żurawinę, borówkę czerwoną oraz czarne jagody. Te smakowite leśne owoce przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa leśnego, lecz także liczne ptaki, a wśród nich głuszca. Ten niezwykle rzadki już w naszym kraju ptak, tu znajduje doskonałe warunki bytowania. Co więcej, programy ochrony i zwiększania populacji głuszca, konsekwentnie realizowane przez miejscowe nadleśnictwa przynoszą efekty i tego największego grzebiącego ptaka Europy z rodziny kurowatych coraz częściej można tu spotkać. W dawnych wiekach nasi przodkowie chętnie na niego polowali, dziś jest u nas pod ochroną.

Tak więc na talerz Okrasy nie trafi mięso z głuszca, ale jeden z przysmaków tego szlachetnego i pięknego ptaka, czyli żurawina. Owoce żurawiny błotnej od wieków były zbierane zarówno dla smaku, jak i właściwości leczniczych. Sok i wyciąg z owoców stosowano w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych oraz jako lek obniżający ciśnienie krwi i gorączkę. A w kuchni wyrabiano z nich soki, konfitury, syropy, kisiele, a suszone dodawano do ciast i deserów. Pyszne owoce żurawiny błotnej Karol wykorzysta do stworzenia ciekawych potraw.

W sobotnim odcinku kucharz przygotuje inspirowane bigosem kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej żurawinowym sosem z podpieczoną krótko młodą kapustą, smażone wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli na grzance z chałki, a na deser trufle z kaszy jaglanej, żurawiny i leśnych orzechów w kakaowym pudrze.

tvp/red.
tvp/red. dodany 21 lipca 2023
 
Odsłon: 9045

Czytaj podobne

Waszym zdaniem (0)

Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
10 września 2024 Obsza
Nowy sekretarz w gminie
Władze gminy Obsza rozstrzygnęły postępowanie konkursowe na stanowisko sekretarza. Jedną z kluczowych funkcji w urzędzie obejmie ponownie Grzegorz Wróbel.
dzisiaj, 09:37 Biłgoraj
Mieszkanka powiatu uwierzyła w internetową miłość. Chirurg z Iraku okazał się oszustem
dzisiaj, 08:41 Biłgoraj
Festyn na biłgorajskim rynku w następną niedzielę
w piątek, godzina 14:18 Frampol
Pamiętają o tragicznej historii Frampola [NOWE ZDJĘCIA]
Władze Frampola zaprosiły na obchody związane z 85. rocznicą bombardowania miasta. Wydarzenie odbyło się w piątek 13 września.
w poniedziałek, godzina 09:36 Ciosmy
Potrącenie w Ciosmach. 10-latka trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA]
w sobotę, godzina 11:31 Biłgoraj
Komunikat ws. wyścigu rowerowego
Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl
Pełna wersja
Polityka Prywatności RODO Kontakt
Audyty Energetyczne | Kalkulator mocy pompy ciepła | Fotowoltaika - montaż i wycena | Porównywarka Fotowoltaiki | Kalkulator mocy instalacji fotowoltaicznej