PRZECIWUTLENIACZE - STRAŻNICY ZDROWIA
Bohaterami tego artykułu są antyoksydanty (przeciwutleniacze), zawarte w dużych ilościach w produktach roślinnych (szczególnie w warzywach i owocach). Nie bez powodu zalecenia organizacji zdrowotnych zachęcają do ich jedzenia, nakreślając ilość minimum. Codzienna realizacja zaleceń warzywno-owocowych przekłada się na większą sprawność układu immunologicznego (odpornościowego) oraz na zapobieganie/walkę z poważnymi problemami zdrowotnymi, jak np. nowotwory. Przeciwutleniacze "wymiatają" wolne rodniki - niesparowane elektrony, które działają destrukcyjnie na komórki organizmu.
Jakie są zalety spożywania 5 porcji warzyw i owoców?
CO TO ZNACZY 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW?
Na początku należy wspomnieć o podziale warzyw i owoców. Najlepszym wyjściem jest włączenie do diety większej ilości warzyw niż owoców. Klasycznym podziałem są 2 porcje owoców oraz 3 porcje warzyw. Owocowe ograniczenie ma zapobiegać "skokom" glukozy oraz ograniczyć spożycie fruktozy (dość kontrowersyjnej na dzień dzisiejszy w dietetyce). Sprecyzowanie porcji wcale nie jest takie proste i sami dietetycy określają ilości szacunkowe. Oczywiście należy pamiętać, że zalecenia co do ich porcji powinno dobierać się indywidualnie. Inaczej sprawa się ma przy zaburzeniach jelitowych, w insulinooporności, cukrzycy, czy nawet podczas farmakoterapii. Wiele porad można znaleźć na jakiepudelko.pl
Poniżej przykłady 1 porcji warzyw i owoców:
WSKAZÓWKI JAK ZREALIZOWAĆ ZALECENIA 5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW
Codzienne zaopatrzenie organizm w 5 porcji warzyw i owoców to dla niektórych nie lada wyzwanie. Dobrze byłoby gdyby zalecana ilość była spożyta nie "na raz" ale rozłożona na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Oznacza to, że w każdym z nich powinno znaleźć się coś warzywnego i/lub owocowego. Nie bez powodu dietetycy zalecają 5 posiłków w ciągu dnia! By zmaksymalizować obronne działania organizmu i jeść jak najwięcej roślinnej dobroci, zaleca się
Jak widać pomysłów jest bardzo dużo, a ograniczenie stanowi nasza kreatywność!
ODSUŃ WYMÓWKI NA BOK
Najważniejsza jest organizacja, ponieważ należy odpowiednio wcześniej określić jakie zakupy zrobić, tak by smacznie wpleść je do codziennego menu i zużyć wszystkie składniki do końca. Problemem dzisiejszych czasów jest marnowanie żywności oraz brak czasu. Warto się zastanowić czy nie skorzystać z usług firm cateringowych, które pod okiem dietetyka dostarczają zbilansowane posiłki, z odpowiednią ilością warzyw i owoców. Dieta pudełkowa zaoszczędzi czas na zakupy, gotowanie oraz rozwiąże problem marnowania żywności.