Za tanią lodówkę można uznać model, którego cena nie przekracza 1500 zł - to rozsądna granica, biorąc pod uwagę, że najdroższe chłodziarki potrafią kosztować kilkanaście, a nawet ponad dwadzieścia tysięcy złotych, a średnio za produkt wyższej klasy trzeba dać przynajmniej 3000 zł. Co więcej, za 1500 zł można kupić lodówkę o naprawdę zadowalających parametrach technicznych, a najlepsze lodówki do 1000 zł w pełni nadają się do używania, choć nie mają dodatkowych opcji zwiększających ich funkcjonalność. Sprawdźmy zatem, co powinno wyróżniać dobrą i tanią lodówkę!
Choć zdawałoby się, że tania lodówka będzie pełniła tylko swoją podstawową funkcję, okazuje się, że za niewielkie pieniądze można kupić sprzęt wysokiej klasy. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając ten sprzęt AGD?
Klasa energetyczna - w tej kategorii cenowej dość trudno znaleźć lodówki posiadające najwyższą klasę energetyczną, czyli A+++, choć nie jest to niemożliwe! Jednak w przypadku urządzenia do 1500 zł z powodzeniem możemy zadowolić się oznaczeniem A++.
Poziom hałasu - ten czynnik powinien mieć dla nas spore znaczenie, ponieważ najbardziej hałaśliwe lodówki potrafią pracować na poziomie głośności nawet 70 decybeli! Warto kupić model, którego działanie będzie szacowane na mniej niż 50 dB. Co więcej, w tych widełkach cenowych znajdziesz nawet lodówki 38-decybelowe!
No Frost - technologia, która odmieniła oblicze korzystania z lodówek i zbliżyła nas do XXI wieku. Dzięki niej można zapomnieć o konieczności rozmrażania zamrażarki i lodówki. Niektóre tanie lodówki są już wyposażone w tę funkcję, choć w ich przypadku o wiele łatwiej niż pełny No Frost (czyli obejmujący chłodziarkę i zamrażarkę) można znaleźć ten połowiczny, dbający jedynie o zamrażarkę.
Tryb wakacje - zmniejsza on moc chłodziarki podczas długiej nieobecności w domu i utrzymuje temperaturę w komorze na poziomie ok. 12 stopni Celsjusza. Eliminuje konieczność wyłączenia lodówki na cały czas wyjazdu, ale jednocześnie pozwala zadbać o niższe zużycie prądu. Ta opcja pojawia się w tanich lodówkach, choć niestety bardzo rzadko.
Komora świeżości - miejsce, w którym możemy bezpiecznie przechowywać owoce, warzywa i inną żywność narażoną na wysychanie w szczególności w lodówkach No Frost.
Powłoka antybakteryjna - dzięki niej mamy pewność, że na półkach nie rozwijają się szkodliwe dla zdrowia mikroorganizmy, a nasze jedzenie jest przechowywane w sterylnych warunkach.