Dwa najpopularniejsze rodzaje lodówek turystycznych to lodówki elektryczne i lodówki na wkłady chłodzące.
Lodówki elektryczne wymagają źródła zasilania. W warunkach polowych może to być podłączenie do zapalniczki samochodowej. Niektóre lodówki można podłączać bezpośrednio do zasilania 230 V. Jeśli podłączamy lodówkę do zapalniczki samochodowej, trzeba pamiętać o włączeniu silnika. W przeciwnym wypadku ryzykujemy rozładowanie akumulatora, o ile lodówka nie ma wbudowanego zabezpieczenia na taki wypadek. Lodówka elektryczna dobrze sprawdzi się nie tylko przy jednodniowych wycieczkach, ale także przy dłuższych biwakach.
Lodówki na wkłady chłodzące są lekkie, stosunkowo tanie, niestety ich czas pracy jest bardzo krótki. Aby utrzymać w lodówce niską temperaturę, trzeba włożyć do środka zamrożone wkłady chłodzące. Gdy ulegną rozmrożeniu - pora wracać do domu. Szacuje się, że lodówka na wkłady spełnia swoją funkcję około dwunastu godzin.
O wygodzie korzystania z lodówki turystycznej decydują niuanse. Warto przed zakupem dokładnie obejrzeć wybrany model i sprawdzić, czy rzeczywiście spełnia wszystkie nasze wymogi.
Pojemność lodówki - to chyba najważniejsza cecha, bo właśnie od niej zależy, jak duże zapasy możemy zabrać w podróż. Rozpiętość jest dość spora, bo od kilku do blisko czterdziestu litrów. Odrzucając skrajności, można śmiało założyć, że przeciętnej rodzinie na kilkudniowy biwak wystarczy lodówka turystyczna o pojemności 20 - 30 litrów. Mięso, nabiał, wędliny, niektóre owoce trzeba w niej przechowywać stale, ale już napoje można schładzać doraźnie. Wcale nie potrzebujemy lodówki, do której wejdą wszystkie zapasy plus zgrzewka wody.
Rodzaj zasilania - to kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę. Wbrew pozorom możliwość zasilania prądem sieciowym to bardzo przydatna funkcja, a nie dodatkowa opcja, za którą musimy zapłacić. Zasilanie 12 V jest w przypadku lodówki turystycznej standardem.
Sposób zamykania - powinien uniemożliwiać przypadkowe otwarcie lodówki. Warto to wcześniej sprawdzić, jeśli lodówka będzie często przenoszona z miejsca na miejsce.
Temperatura chłodzenia - parametr bardzo ważny, szczególnie w lecie. Niektórzy producenci podają konkretne temperatury, inni deklarują schłodzenie wnętrza lodówki o 15 - 20 stopni poniżej temperatury otoczenia. Jeśli lodówka nie będzie stała w pełnym słońcu, takie rozwiązanie powinno być wystarczające.
Temperatura grzania - niektóre lodówki elektryczne mają funkcję podgrzewania potraw lub utrzymywania wybranej temperatury. Funkcja przydatna zwłaszcza zimą, dlatego warto kupić lodówkę uniwersalną, która zarówno chłodzi, jak i grzeje.
Zobacz też: 5 urządzeń przydatnych w każdej kuchni
Poza wspomnianymi wcześniej parametrami pracy lodówki liczy się też wygoda jej użytkowania. Dlatego przyda się np. schowek na przewód elektryczny. Dzięki temu przechowywanie lodówki będzie wygodne i bezpieczne. Ważny jest też uchwyt służący do przenoszenia lodówki. Powinien być poręczny i dobrze leżący w dłoni. Jeśli chodzi o pobór prądu, to jest on tak niewielki, że ten parametr można pominąć przy wyborze lodówki. Doba pracy urządzenia to koszt poniżej złotówki.