REKLAMA
Pełna wersja
KRAJ Artykuł sponsorowany
2020.09.04 19:19 | aktualizacja: 2020.09.04 19:19

Co to jest wilk gastronomiczny?

Pulpety, klopsiki, kotlety… Czy jest osoba, która ich nie lubi? Aby je przygotować, potrzebujemy mięso mielone. Jednakże, aby dania takie jak kotlety czy chociażby gołąbki były smaczne, musimy zadbać o jak najlepszą jakość takiego mięsa.
Co to jest wilk gastronomiczny?

Wiele osób idzie najłatwiejszą drogą i kupuje gotowe mięso mielone w supermarkecie, gdzie przyznajmy szczerze - jakość mięs zazwyczaj jest niska. Często jest to mięso mielone, które jest przygotowywane na bazie resztek z szybki lub piersi z kurczaka. Dlatego też warto samodzielnie przygotować mięso mielone i mieć pewność, że będzie ono najlepsze. Ponadto, jeśli prowadzisz restaurację, postaw na wilki gastronomiczne. Czym one są? Jakie są ich zalety? O tym w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania.

Wilki gastronomiczne do mięsa - co to?

Wilki do mięsa to urządzenia gastronomiczne, które wykorzystuje się podczas mielenia mięsa. Składają się one ze specjalnego korpusu mielącego, noża, sitka i ślimaka, dzięki czemu za ich pomocą możemy przerabiać całe kawałki karkówki lub szynki na mielony półprodukt. Wilk gastronomiczny posiada sitko, które ma różnej wielkości oczka, dzięki którym możemy przygotować zarówno grubsze mięso - doskonałe do zapiekanek, jak i drobno zmielone mięso. Jest to takie urządzenia, które jest przystosowane do mielenia każdego rodzaju mięsa, podrobów i dodatków smakowych, dlatego też powinno się znaleźć w każdej profesjonalnej kuchni. Z takiego urządzenia możemy również skorzystać, jeśli chcemy przygotować farsz do pierogów czy twaróg do sernika.

Jakie są zalety wilków do mięsa?

Wilki do mięsa to urządzenia, które znajdują zastosowanie w wielu sytuacjach. W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się je do gotowania dań głównych, ale również do produkcji własnych kiełbas czy pasztetów. To właśnie dzięki temu, że są one przygotowywane za pomocą wilka gastronomicznego, wyróżniają się doskonałym smakiem i aromatem. Inwestycja w wilka do mięsa jest naprawdę opłacalna - jest to sprzęt, który raz-dwa zmieli świeże mięso, które zostało dostarczone od sprawdzonego dostawcy. Przyrządzając samodzielnie mięso mielone, mamy pewność, że będzie ono najwyższej jakości. Ponadto świeże mielone mięso jest zdecydowanie łatwiejsze w obróbce, a jeśli chodzi o smak, to jest zdecydowanie głębszy i klienci zauważają tę różnicę.

Wilk gastronomiczny to sprzęt, który jest bardzo prosty w obsłudze. Jedyne co należy zrobić, to podłączyć je do prądu, a następnie włożyć do niego kawałki mięsa. Taka maszyna gastronomiczna jest w stanie w zaledwie kilka minut zmielić bardzo dużą ilość mięsa, co jest bardzo ważne w przypadku dużych restauracji, które często jednocześnie przyjmują kilkadziesiąt klientów. Po zakończeniu użytkowania wilka, należy zdemontować części, które służą do mielenia, a następnie umyć je ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu.

Jak wybrać dobry wilk do mięsa?

Podczas wyboru wilka gastronomicznego pamiętaj, aby stawiać jedynie na sprawdzonych dostawców jak np. FEUMA. Nie warto inwestować w sprzęt, co do którego nie jesteśmy pewni. Dlatego wilki do mięsa najlepiej kupować od renomowanych producentów urządzeń gastronomicznych, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że będzie to najwyższej jakości sprzęt, za którego pomocą będziemy przygotowywali posiłki dla gości restauracji.

Podsumowanie

Na sam koniec przyda się kilka słów podsumowania. Jeśli nadal nie jesteś pewien, czy warto bawić się w samodzielne przygotowywanie mielonego mięsa, to może przekona Cię argument, że klienci odczuwają znaczną różnice pomiędzy gotowym mięsem mielonym a samodzielnie zmielonym mięsem. Dlatego też, jeśli chcesz, aby dania oferowane w Twojej restauracji były smaczne i pełnowartościowe, zdecyduj się na zakup wilka do mięsa. Gwarantujemy Ci, że to jeden z kroków do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej.

Red.
Red. dodany 4 września 2020
 
Odsłon: 3688

Czytaj podobne

Waszym zdaniem (0)

Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
29 sierpnia 2024 Biłgoraj
Nowa ulica przebiegnie przez targowisko
Wkrótce osiedle Nadstawna w Biłgoraju przejdzie metamorfozę. Urząd Miasta ogłosił właśnie przetarg na budowę ulic Knappa i Singera. Nowo wybudowany odcinek ulicy Singera połączy Miasteczko Kresowe z ulicą Dąbrowskiego i przebiegnie częściowo przez targowisko.
w piątek, godzina 15:54 Biłgoraj
Pożar w Biłgoraju. Siedem zastępów straży na miejscu
w niedzielę, godzina 14:06 Biłgoraj
Święto tradycji w Biłgoraju [NOWE ZDJĘCIA]
30 sierpnia 2024 Biłgoraj
Jeden z symboli Biłgoraja na sprzedaż
Jeden z najbardziej rozpoznawalnych lokali usługowych w Biłgoraju - pawilon handlowy przy Placu Wolności 5 - trafił na sprzedaż. Miejsce znane mieszkańcom miasta i okolic jako "Praktyczna pani" czeka na nowego właściciela.
w niedzielę, godzina 10:00 Biłgoraj
Rowerem przez Roztocze Zachodnie [NOWE ZDJĘCIA]
w niedzielę, godzina 10:45 Biłgoraj
Garażówka na targowisku [NOWE ZDJĘCIA]
1 września 2024 Różaniec Pierwszy
Strażacka rywalizacja czterech gmin [NOWE ZDJĘCIA]
W niedzielę, 1 września, na stadionie sportowym w Różańcu Pierwszym odbyły się długo wyczekiwane Międzygminne Zawody Sportowo-Pożarnicze. Na starcie stanęło aż 31 drużyn, reprezentujących jednostki Ochotniczych Straży Pożarnych z czterech gmin: Tarnogród, Biszcza, Potok Górny i Księżpol.
w piątek, godzina 18:29 Biłgoraj
Pożar zniszczył ich dom. Liczy się każda pomoc
w niedzielę, godzina 08:34 Biłgoraj
Nowa książka biłgorajanki
25 sierpnia 2024 Obsza
Rolnicy z powiatu dziękują za plony [NOWE ZDJĘCIA]
Rolnicy z powiatu biłgorajskiego dziękują za plony. Tegoroczne dożynki powiatowe zorganizowano w Obszy. Na wydarzenie zaprosili starosta biłgorajski Andrzej Szarlip oraz wójt gminy Obsza Andrzej Placek.
w czwartek, godzina 13:53 Biłgoraj
Jest praca w starostwie
w piątek, godzina 21:28 Biłgoraj
Zbiórka na odbudowę warsztatu motocyklowego
1 września 2024 Biłgoraj
85. rocznica wybuchu II wojny światowej w Biłgoraju
Biłgoraj upamiętnił 85. rocznicę wybuchu II wojny światowej podczas uroczystości, która zgromadziła licznych mieszkańców miasta, przedstawicieli władz oraz środowiska kombatanckie.
w niedzielę, godzina 21:34 Biłgoraj
Jubileusz na zakończenie trzydniowego świętowania
2 września 2024 Biłgoraj
Nauczyciele mianowani na wyższe stopnie zawodowe
29 sierpnia 2024 Biłgoraj
Premiera filmu "Na Fali Nadziei" [NOWE ZDJĘCIA]
Powstał film dokumentujący niezwykły wyczyn Damiana Błaszczyka, który sprostał wyzwaniu przepłynięcia 80 km w czasie 33 godzin. Premierowy pokaz filmu odbył się w czwartek 29 sierpnia w Biłgorajskim Centrum Kultury.
w sobotę, godzina 11:10 Biłgoraj
Pielgrzymi w drodze do Janowa Lubelskiego
w sobotę, godzina 19:19 Biłgoraj
Miłośnicy motoryzacji opanowali Biłgoraj
29 sierpnia 2024 Biłgoraj
Nie żyje Henryk Skubisz
Nie żyje Henryk Skubisz, wieloletni prezes Stowarzyszenia Dzieci Zamojszczyzny Ziemi Biłgorajskiej. Zmarł w środę 28 sierpnia, w wieku 82 lat.
30 sierpnia 2024 Biłgoraj
Zakończono poszukiwania mieszkańca Biłgoraja
w niedzielę, godzina 18:42 Biłgoraj
Biłgoraj gospodarzem modelarskiego Pucharu Polski
Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl
Pełna wersja
Polityka Prywatności RODO Kontakt
Audyty Energetyczne | Kalkulator mocy pompy ciepła | Fotowoltaika - montaż i wycena | Porównywarka Fotowoltaiki | Kalkulator mocy instalacji fotowoltaicznej