Powiatowa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna w Biłgoraju wystosowała informację do rolników oraz zbieraczy runa leśnego z terenu powiatu biłgorajskiego.
- Producenci z terenu powiatu dostarczający produkty pierwotne pochodzenia roślinnego do punktów skupu, zakładów przetwórczych, czy odbiorców indywidualnych zobowiązani są, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Biłgoraju - wyjaśnia sanepid.
Druk wniosku dostępny jest na stronie instytucji, w zakładce "pliki do pobrania".
Rejestracja jest bezpłatna.
Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów na 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności. Na podstawie złożonego wniosku Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju wpisuje zakład do rejestru i wydaje zaświadczenie.
- W przypadku stwierdzenia prowadzenia produkcji pierwotnej produktów pochodzenia roślinnego i działań powiązanych bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów, PPIS będzie zobligowany do wystąpienia z wnioskiem o wymierzenie kary pieniężnej do Lubelskiego Państwowego Inspektora Sanitarnego - dodaje PSSE w Biłgoraju.
Warto dostosować się do zasad, gdyż kara może wynieść nawet 5 tys. zł, ale nie mniej niż 1 tys. zł.
Sanepid podkreśla jednocześnie, że istnieje konieczność przekazywania w formie pisemnej informacji dotyczących asortymentu produktów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, uprawianych w gospodarstwie w danym roku kalendarzowym.
Obowiązek rejestracji dotyczy również podmiotów/ osób prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół, owoców i grzybów rosnących w warunkach naturalnych.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
Grzyby suszone mogą być sprzedawane konsumentowi finalnemu wyłącznie w formie paczkowanej. Atesty na grzyby świeże wystawiane są przez klasyfikatora grzybów, natomiast atesty na grzyby suszone wystawiane są przez grzyboznawcę.
Atest na grzyby świeże można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00.
mateo | Oceniano 8 razy +8
Te wszystkie
|