Pozornie może się wydawać, że spożywanie glutenu nie jest aż tak powszechne, a finalne jego wykluczenie z diety nie sprawi nam większych problemów. Tymczasem jak pokazuje praktyka, wiele popularnych produktów zawiera w sobie gluten (będący ich stałą składową). Dzieje się tak w przypadku niektórych wędlin, parówek, gotowych dań, sosów, przypraw, przekąsek i słodyczy. W takich chwilach naturalnie nasuwa się pytanie, jak w takim razie skomponować dobre i pożywne bezglutenowe śniadanie...
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wyposaża nas w siłę i energię - które są niezbędne, aby sprostać codziennym obowiązkom i trudom. Dlatego też nigdy nie powinniśmy go bagatelizować, zwłaszcza będąc na diecie wykluczającej gluten.
Doskonałym pomysłem jest śniadanie skomponowane z takich produktów, jak: płatki owsiane bezglutenowe, orzechy lub masło orzechowe, warzywa (strączki) i owoce. Wymieszane w formie owsianki lub spożyte oddzielnie, sprawdzą się perfekcyjnie.
Płatki owsiane to bez wątpienia pierwszy element składający się na smaczne śniadanie bezglutenowe. Zalewając je gorącą wodą lub mlekiem (zwierzęcym, ewentualnie roślinnym, np. migdałowym), otrzymamy podstawę, do której możemy dodać między innymi: ostropest plamisty ziarna, nasiona chia, świeże owoce (maliny, borówki), masło orzechowe lub czekoladowe. Zdrowe, pożywne i przepyszne.
W związku z tym, że dieta bezglutenowa jest coraz popularniejsza, na obecnym rynku znajdziemy niezliczenie wiele produktów pozbawionych glutenu. Są to zarówno gotowe dania, w tym desery, np. bezglutenowe placki, ale też specjalny bezglutenowy chleb do kanapek.
Ponadto w naszym zasięgu pozostają produkty spożywcze z innych zakątków świata - znane i wykorzystywane od wielu wieków, jak np. amarantus ekspandowany (wysokoenergetyczny, bogaty w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze).