Osoby zmagające się z celiakią nie powinny spożywać produktów, w skład których wchodzi pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto, owies oraz orkisz. To długa lista, która zaczyna przerażać dopiero wtedy, gdy uzmysławiamy sobie, że głównym winowajcą jest gluten. Ten znajduje się natomiast w większości produktów spożywczych. Wykluczenie ich z diety wiąże się zatem nie tylko z okrojonym jadłospisem, ale zwiększa też ryzyko niedoborów żywieniowych.
Zbilansowanie diety bezglutenowej jest wyjątkowo trudne (niezależnie od tego, czy mowa o osobie chorej na celiakię, czy uczulonej na gluten). Trzeba zadbać bowiem o różnorodność diety, jej jakość oraz smak. Biorąc pod uwagę fakt, że zdrowi ludzie mają problem z ułożeniem zbilansowanego jadłospisu, osoby na diecie bezglutenowej stoją przed ogromnym wyzwaniem. Jak mu sprostać?
Przede wszystkim należy przygotować listę produktów absolutnie zakazanych. Warto zestawić ją z listą naturalnych produktów bezglutenowych, wśród których można wymienić: ryż biały i brązowy, grykę, kukurydzę, amarantus, płatki ryżowe, kaszę jaglaną i gryczaną, mięso, ryby, owoce i warzywa, mleko, jaja.
Część zakazanych produktów można zastąpić ich bezglutenową wersją. To jednak rozwiązanie, którego nie należy stosować na co dzień, ponieważ wiele sztucznie bezglutenowych produktów zawiera po prostu dodatkową chemię. Idealną dietą bezglutenową byłaby taka, która opiera się jedynie na naturalnych produktach bez glutenu.
Dlaczego zbilansowanie diety bezglutenowej jest tak ważne? Osoby na tej diecie często zmagają się z niedoborami witamin i składników mineralnych. Najczęściej są to niedobory witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, żelaza, magnezu i cynku. Brak tych składników w diecie może objawiać się licznymi problemami zdrowotnymi.
Jak już parokrotnie podkreśliliśmy, zbilansowanie diety bezglutenowej jest ciężkie. Z tego powodu warto szukać rozwiązań, które ułatwią wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych lub nawet wyręczą z samodzielnego opracowywania diety. W tym celu można udać się do dietetyka, ale jeszcze wygodniejszym rozwiązaniem jest skorzystanie z cateringu dietetycznego. Dzięki temu będziesz spożywać dietę bezglutenową przygotowaną przez dietetyków i nie spędzisz nawet chwili na gotowaniu. Oznacza to, że twoje ciało będzie w doskonałej kondycji, a dieta bezglutenowa wreszcie stanie się prosta.
Pamiętaj, aby przed wybraniem diety bezglutenowej upewnić się, że nie borykasz się z innymi alergiami.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie dostawcy cateringu dietetycznego suvibox.pl.