Sezon grzybowy w pełni. Miłośnicy wypraw w poszukiwaniu darów lasu przeżywają obecnie raj, bo lasy w tym roku pełne są grzybów.
Dziś przed Sanepidem obejrzeć można było kilkanaście rodzajów grzybów: podgrzybki, koźlarze, prawdziwki, kanie i inne. Najczęściej grzybiarze pytali o różnicę między kurką a lisówką
- Chodzi o uświadomienie grzybiarzom, które gatunki są jadalne i jak ustrzec się przed okazami trującymi. Na przykład kurkę łatwo pomylić z lisówką pomarańczową. Dla wprawionych grzybiarzy nie ma problemu, aby odróżnić te dwa grzyby, jednak dla początkujących może to być trudne. Różnią się one przede wszystkim trzonkiem i kolorem. U lisówki jest on bardziej pomarańczowy niż reszta grzyba oraz cieniutki - mówi Wiesława Lorenc, grzyboznawca z Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej.
P odstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
-Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
-Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
-Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
-Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
-Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
-Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
-W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;
Ponadto pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej udzielali także innych porad dotyczących zbierania grzybów. Przypominamy, że w razie wątpliwości, co do gatunku grzybów porady wydawane są codzinnie, bezpłatnie w godzinach pracy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju zajmuje się tym grzyboznawca i klasyfikator grzybów.
~ Grzybiarz | Oceniano 3 razy +3
Dziwny tok myślenia przyjąłeś. na zatrucie grzybami w Polsce umiera tak do 10-u osób rocznie, natomiast np. w wypadkach komunikacy
czy oni też są wg. ciebie idiotami i czy przypadkie |
~ :p | Oceniano 4 razy +4
Najlepszy grzybek dla teściowej to ten z czerwonym kapeluszem :D
|
~ inny | Oceniano 3 razy -1
grzyb nie ma żadnych wartości odżywczych
jest ciężkostra więc po co tyle fatygi |
~ helm | Oceniano 7 razy -5
walczycie z selekcją naturalną! ktos jest idiotą to zje, zatruje sie i bedzie może lepiej w polsce
|