KRAJ Porada eksperta
2018.02.24 23:24 | aktualizacja: 2018.02.24 23:24

Jak przygotować ergonomiczne stanowisko pracy z komputerem?

Obecnie wiele osób pracuje na stanowisku komputerowym z jednym lub wieloma monitorami. Ponadto podczas pracy stale korzystamy także z tabletów, notebooków i smartfonów. Praca w takich warunkach wiąże się z różnymi zagrożeniami dotyczącymi obciążenia układu mięśniowo-szkieletowego oraz wzroku.
Jak przygotować ergonomiczne stanowisko pracy z komputerem?

Jeśli stanowisko pracy nie jest odpowiednio wyposażone, a zatem nie ma ergonomicznych mebli albo meble nie zostały właściwie dopasowane do wymiarów antropometrycznych oraz występuje nadmierna presja czasowa związana ze złą organizacją pracy - to przyczyną mogą być poważne konsekwencje zdrowotne. Aby temu zapobiec należy przede wszystkim odpowiednio zorganizować stanowisko pracy dostosowując meble do zasad ergonomii.

Konsekwencje zdrowotne nieergonomicznego stanowiska pracy

Z badań przeprowadzonych przez Loudhouse w roku 2016 wynika, że wśród pracowników biurowych firm w Polsce jedna osoba na trzy odczuwa codziennie problemy związane z nieprawidłowo zaprojektowanym stanowiskiem pracy oraz komputerem. Wśród najczęściej wymienianych dolegliwości występuje ból pleców (72%), ból głowy (47%), ból karku (51%) i napięcie w ramionach (37%). Okazuje się, że przyczyną większości tych dolegliwości jest niewłaściwa organizacja przestrzenna oraz meble, które nie spełniają podstawowych zaleceń ergonomii.

Firma ErgoExpert jest specjalistą w zakresie projektowania i produkcji ergonomicznych mebli biurowych, wśród których na specjalną uwagę zasługują komfortowe fotele biurowe. Na stronie https://www.ergoexpert.pl/pl/krzesla_biurowe-obrotowe-k,7.html można znaleźć szeroką gamę biurowych krzeseł obrotowych, które powstały w wyniku wieloletnich badań w zakresie ergonomii i antropometrii.

Ze wstępnych badań nad stanem zdrowia pracowników biurowych w Polsce wynika również, że najczęściej występującym problemem związanym z niedostosowaniem foteli i komputerów do wymagań ergonomii są dolegliwości układu mięśniowo-szkieletowego. Bóle dotyczą zazwyczaj kręgosłupa lędźwiowego i wiążą się z pracą z kilkoma monitorami jednocześnie, zwłaszcza jeśli urządzenia te stoją obok siebie. Pracownicy, którym nie zapewniono odpowiednich ergonomicznych foteli częściej cierpią na bóle głowy i oczu oraz kręgosłupa lędźwiowego.

Funkcjonalne i bezpieczne fotele biurowe

Aby ograniczyć negatywny wpływ pracy przy kilku monitorach komputerowych jednocześnie warto wyposażyć każde stanowisko pracy w odpowiedni, komfortowy fotel. Nowoczesne, ergonomiczne fotele zbudowane z wysokiej klasy materiałów zapewniają użytkownikom prawidłową postawę podczas pracy, a tym samym sprawiają, że praca jest bardziej efektywna. Fotele spełniające wymogi ergonomii wyposażono w innowacyjny mechanizm TILT, który posiada szereg użytecznych funkcji. Przede wszystkim ergonomiczny fotel ma odchylane oparcie oraz regulowaną siłę oporu oparcia, co zapewnia doskonałą stabilizację w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Ponadto dobry fotel biurowy posiada wygodne siedzisko z regulowaną wysokością i opcję odchylania siedziska wraz z oparciem, dzięki czemu użytkownik może się lekko kołysać. Istotne znaczenie ma także dobra amortyzacja i blokada siedziska w fotelu biurowym.

Red. dodany 24 lutego 2018

Czytaj podobne

Tisena
  0
Biurko komputerowe ze zdjęcia to już szczyt elegancji. Ja wybrałam nieco futurystyczny model, jak ten - https://ultradesk.pl
8 maja 2024 Biłgoraj
Oficjalne otwarcie nowego basenu
Za kilka godzin, dokładnie od godz. 16.00, będzie można korzystać z nowej części basenu w Biłgoraju. Uroczyste otwarcie obiektu, z udziałem władz samorządowych, zorganizowano w środę 8 maja.
w środę, godzina 16:45 Biłgoraj
Najlepsi matematycy w powiecie
11 maja 2024 Biłgoraj
Zarząd Powiatu podzielił się władzą
w środę, godzina 18:44 Biłgoraj
Ile zarobi nowy burmistrz?
W związku z objęciem z dniem 6 maja stanowiska burmistrza przez Wojciecha Glenia, podczas środowych obrad Rada Miasta zajęła się ustaleniem wysokości pensji włodarza.
w środę, godzina 11:15 Zwierzyniec
Mieszkanka powiatu potrąciła rowerzystkę
we wtorek, godzina 13:07 Korczów
Zderzenie osobówek na drodze wojewódzkiej. Jedna osoba trafiła do szpitala [AKTUALIZACJA]
w poniedziałek, godzina 14:05 Frampol
Gradobicie i ulewa [AKTUALIZACJA]
Zgodnie z przewidywaniami synoptyków w poniedziałkowe popołudnie nad powiatem biłgorajskim przeszła burza, której towarzyszyły silne opady deszczu. W gminie Frampol spadł grad.
we wtorek, godzina 11:25 Gmina Biłgoraj
Ile zarobią radni i wójt?
w środę, godzina 17:57 Biłgoraj
Radni się podzielili
w środę, godzina 15:41 Biłgoraj
Biblioteka ma patrona. To zasłużony dla miasta prawnik, historyk i publicysta
W środę 22 maja Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Biłgoraju oficjalnie otrzymała imię prof. Jerzego Markiewicza. Decyzja ta była wynikiem wniosku złożonego przez Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze, który wpłynął do burmistrza Biłgoraja 7 marca 2023 roku. Uhonorowanie prof. Markiewicza jest wyrazem uznania dla jego zasług i wkładu w rozwój nauki, historii oraz społeczności lokalnej.
we wtorek, godzina 09:19 Powiat
Biłgoraj i okolice bez prądu
16 maja 2024 Biłgoraj
Jest program Dni Biłgoraja
w sobotę, godzina 09:16 Goraj
Nowy sekretarz wybrany
Zakończono procedurę wyboru kandydata na stanowisko sekretarza gminy Goraj. Kto obejmie to jedno z najważniejszych stanowisk w Urzędzie Miejskim w Goraju?
Z Biłgoraja do Hiszpanii
w niedzielę, godzina 21:05 Biłgoraj
Pikieta w Biłgoraju
16 maja 2024 Gmina Biłgoraj
Edyta Sarzyńska zastępcą wójta gminy Biłgoraj
Jest pierwsza decyzja personalna wójta gminy Biłgoraj Dariusza Świerczyńskiego. Na stanowisko zastępy wójta powołana została Edyta Sarzyńska, wieloletni pracownik gminy Biłgoraj.
w poniedziałek, godzina 12:36 Biłgoraj
W Biłgoraju stanie wioska indiańska
w niedzielę, godzina 10:02 Tarnogród
2 stanowiska dyrektorskie do obsadzenia
10 maja 2024 Potok Górny
Sensacyjne znalezisko z połowy 3 tysiąclecia przed naszą erą
Mieszkaniec Potoka Górnego znalazł na swoim polu, podczas plewienia plantacji malin, duży fragment siekiery krzemiennej. Z analizy wynika, że narzędzie może być datowane na pierwszą połowę 3 tysiąclecia przed naszą erą. To kolejne sensacyjne znalezisko na terenie powiatu biłgorajskiego.
w środę, godzina 08:30 Powiat
Ostrzeżenie 2. stopnia dla powiatu