Zdecydowanymi rekordzistami są Skandynawowie, którzy bezkonkurencyjnie spożywają największe ilości kawy - na Szwedów przypada 11 kg kawy, natomiast na Finów ponad 12 kg rocznie. We Włoszech, Francji oraz Portugalii średnie spożycie kawy wynosi ok. 5 kg, a w Niemczech i Belgii 7 kg. Dla porównania Polak w ciągu roku spożywa zaledwie 3 kg kawy, co daje mniej więcej filiżankę dziennie.
Jedną z najbardziej popularnych kaw jest espresso. Włosi wypijają rocznie 9 miliardów filiżanek tego napoju. Espresso staje się popularne również w pozostałych krajach Europy, w tym w Polsce.
Espresso to napar kawowy, przygotowany z ekspresu ciśnieniowego. Podawany jest w niewielkiej filiżance z grubej porcelany (50-60ml) napełnionej do połowy ciemnym naparem ozdobionym pianką o delikatnej, kremowej konsystencji w orzechowym kolorze. Można je pić zarówno z cukrem, jak i bez. Charakteryzuje się niezwykłym smakiem i bogatym aromatem. Wytrawni smakosze wyczuwają w tym niezwykłym napoju nuty orzecha, gorzkiej czekolady, kakao, pomarańczy lub mandarynki. Jednak, aby to uzyskać potrzebny jest pewien rytuał i wysokiej jakości ziarno kawy.
Po pierwsze espresso powinno podawać się z kieliszkiem wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem, dzięki czemu smak kawy jest głębszy. Po drugie kawa powinna być zmielona, tuż przed zaparzeniem, na odpowiednią grubość i odpowiednio utłoczona w łyżce kolbowej. Ważnym czynnikiem jest również długość parzenia, która powinna trwać od 20 do 25 sekund. Prawidłowo zaparzone espresso jest smaczne, nawet mimo swego intensywnego smaku. Niestety, niewielu właścicieli kawiarni przykłada wystarczającą wagę do prawidłowego sposobu parzenia tego rodzaju kawy, czego efektem jest kawa lurowata, bez pianki lub ze zbyt dużą pianką, a jej smak zniechęca do picia tego wyjątkowego napoju.
Co ciekawe espresso ma najmniejszą zawartość kofeiny ze wszystkich metod parzenia kawy, chociaż sam napar ze względu na niewielką porcję jest bardziej skoncentrowany. Przyjmuje się, że filiżanka espresso zawiera 57 mg kofeiny, a jej poziom zwiększa się wraz z upływem czasu ekstrakcji. W rezultacie, im dłuższy czas kontaktu kawy z wodą, tym wyższa zawartość kofeiny w naparze.
Serdecznie zapraszamy miłośników dobrego espresso do Kawiarni "Marcyś" przy ul. Kościuszki 120. Zachęcamy również do spróbowania naszych ciast i deserów.
Źródło:
http://www
http://www
http://kaw