Cappuccino to jedna z ulubionych włoskich kaw. Jej nazwa wywodzi się od koloru, który przypomina barwę habitów noszonych przez kapucynów. Przygotowuje się ją na bazie klasycznego espresso z dodatkiem mocno spienionego mleka. Zazwyczaj do 25 ml mocnego naparu kawowego dodaje się 125 ml mleka. Warto jednak pamiętać, że przed spienieniem mleko powinno mieć objętość ok. 100 ml - spienianie zwiększy jego objętość. Warto zwrócić uwagę na to, że klasyczne cappuccino powinno mieć grubą piankę - nawet o grubości ok. 2 cm. Jeżeli chcesz poznać inne rodzaje kawy, w tym te z dodatkiem mleka, zajrzyj do artykułu Rodzaje kaw - czy wiesz co je odróżnia?
Klasyczne cappuccino powinno mieć objętość 150 ml. Składa na nie się 25 ml espresso oraz 100 ml mleka, które po spienieniu powinno zwiększyć swoją objętość do 125 ml. Niekiedy w kawiarniach, ale szczególnie w domach przygotowuje się cappuccino o innych objętościach. W pierwszej kolejności do przygotowania aromatycznego cappuccino należy zaparzyć espresso. Następnie należy spienić mleko. W ekspresach do kawy używa się do tego specjalnej dyszy z gorącą parą. Do spieniania można użyć również elektrycznego spieniacza. Po spienieniu mleko dolewa się powoli do kawy. Ważne, żeby piana miała kremową konsystencję oraz odpowiednią grubość. Tradycyjnie cappuccino podaje się w porcelanowych, wcześniej lekko podgrzanych filiżankach o grubych ściankach. Czasami piankę cappuccino posypuje się tarkowaną czekoladą lub kakao.
Pablo Escobar | Oceniano 1 raz +1
Kapuczino
|