Można powiedzieć, że sukcesy zawsze zadowalają i to w każdej dziedzinie życia, a w sporcie i w działalności gospodarczej szczególnie, gdyż stają się głośne i na ogół są lepiej zauważalne. Sukcesy mają też swój smak, sukcesy smakują i podnoszą prestiż. Prawie zawsze sukcesy poprzedza zwykły upór i duży wysiłek. Sukcesy po tym stają się dumą, a my z nich dumni. Ale czasami sukcesy też szkodzą. Powodują niekiedy zawrót głowy. W głowie pojawia się wtedy woda sodowa, bąbelki, a po pewnym czasie opamiętanie. I bywa, że już jest za późno. Przechodząc do konkretów zacznę od tego, że w Biłgoraju symbolem sukcesów sportowych, choć nie dla każdego, stały się Szóstki, dziewczyny grające w siatkówkę na najwyższym poziomie II ligi. I o nich się mówi i pisze z zachwytem. Natomiast o doskonałym chlebie prawie się nie pisze, również reklam rzucających się w oczy nie widać. A chleb mamy prawie na wyciągnięcie ręki i na co dzień i to do wyboru i do koloru. A jest to duży i niezaprzeczalny sukces sztuki piekarniczej Biłgoraja i okolicy, również na poziomie "szóstek", najlepszych ocen szkolnych. Temu sukcesowi nie grozi woda sodowa. Jest on oparty na bogatym doświadczeniu, często byłych rzemieślników, ma trwałe bodźce rynkowe i będzie na niego zawsze zapotrzebowanie rynku i naszych żołądków. Takiej obfitej podaży smacznego chleba jak w Biłgoraju nie spotkałem jeszcze w Polsce, a podróżując byłem i spożywałem chleb w wielu miastach. Szczególnie dużą wyższość ma, moim zdaniem, chleb biłgorajski nad górnośląskim, gdzie sklepy, nawet te nazywające się domami chleba, oferują tylko kilka rodzajów, a w restauracjach podawany chleb kruszy się i jest suchy i bez smaku. Natomiast w większości biłgorajskich sklepów z pieczywem można nabyć chleb na oryginalnych i naturalnych, chronionych zawodową tajemnicą, zakwasach i polepszaczach. Ma on wtedy aromat prawdziwego chleba, odpowiednią wilgotność i długo nie pleśnieje. Jest to cecha rozpoznawcza dobrego chleba, tego nie sposób podrobić środkami chemicznymi. W przygotowaniu też jest on trudniejszy, a jego cykl produkcyjny jest dłuższy i wynosi nawet 18 godz. Według opinii biłgorajskich mistrzów piekarnictwa, z którymi rozmawiałem, jeden z najwartościowszych chlebów, to chleb razowy z mąki żytniej płatkowanej /grubej jak otręby/ klasy 2000. O chlebie orkiszowym tylko wspomnę. To hit ogólnopolski, robiony z gotowych mieszanek bez innowacji biłgorajskich. Z przekonaniem piszę, że biłgorajanie, których nazywam również biłgorajczykami i biłgorajakami, mogą być dumni nie tylko ze swoich siatkarskich Szóstek i z pozostałych biłgorajskich mistrzów / szczególnie w sportach walki i siłowych/, ale również powinni być dumni z biłgorajskiego chleba i jego producentów. Być może, że w tych sukcesach biłgorajskich sportowców ma duży udział wspaniały i zdrowy biłgorajski chleb. Tak przypuszcza autor. Biłgorajczyk
~ biłgorajan | 0
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość
|
~ smakosz | 0
Dzięki Biłgorajan
|
~ biłgorajan | Oceniano 2 razy 0
do ~ smakosz polskich wyrobów polecam swojska wędlinę od Strzałki w Puszczy rewelacyjn
|
~ CC | Oceniano 2 razy +2
No właśnie, gdzie? Też chętnie się dowiem, od dłuższego czasu kupuję jeden i ten sam rodzaj wędliny, żywiecką suchą z Aldika, droga, ale przypomina mi smaki z dzieciństw
Prawdopodo |
~ smakosz polskich wyrobów | Oceniano 2 razy 0
Gdzie w Biłgoraju można kupić pyszną swojską kiełbasę z prawdziweg
|
~ swojak | Oceniano 5 razy +1
oooo z piekarni z chrzanowa no to trzeba zobaczyc i kupic ten chlebus! a co do piekarni to mysle ze muda ma dobre bulczyny a i jeszcze lubie chlebek żytni od Kotowskieg
|
~ qw | Oceniano 2 razy +2
najlepszy jest chleb z piekarnie z chrzanowa , można go kupić tylko w jednym miejscu w Biłgoraju,
|
~ wybredny klient | Oceniano 4 razy +2
Piekarnia Mudy póki co nie ma konkurenta i kontroli na ulepszacze nie musi się bać. Na drugim miejscu Bryła. Natomiast niektóre piekarnie ( powstrzyma
|
~ sw | Oceniano 2 razy +2
ja jem od Kulanicy - dowożą mi pod dom codziennie
|
~ angielka | Oceniano 2 razy 0
nie ma jak chleb od Mudy - kupiony przy dzwonnicy w Puszczy.
Taki chleb śmi mi się na emigracji! |
~ h | Oceniano 7 razy +1
Kotowski ... a najtaniej kupicie go w BIEDRONCE
|
~ ogrody. | Oceniano 4 razy 0
dla mnie najlepsze, najbardzie
|
~ kepy | Oceniano 4 razy 0
Najlepsze pieczywo od Bryły!
|
~ artur | Oceniano 9 razy +1
uwazam, ze najlepszy chleb ma Kotowski
|
~ obserwator | Oceniano 4 razy +4
Myślę, że powinny być specjalne kontrole i piekarnie zastruwają
|
~ ziomal świr | Oceniano 2 razy 0
Moim zdaniem najlepszy chleb w powiecie jest z piekarni z biszczy wymiata wszystkich biłgorajsk
|
~ miejscowy | 0
ja uważam, że najlepszy jest chleb, a w zasadzie chleby od
|
~ smakosz | Oceniano 3 razy +1
Piekarnia Mudy, wszystkich przebija, pieczytwo bwez konserwant
|
~ swojak | Oceniano 3 razy +1
hmmm a waszym zdaniem ktora piekarnia najlepszym
|
~ czytelnik | Oceniano 4 razy 0
Chleb smakuje mi z trzech biłgorajsk
|
~ sa | Oceniano 4 razy +2
Najlepszy jest od Mudy chleb ,puzniej od Bryły i reszte tych piekarzykó
|
~ bilgorajan | Oceniano 5 razy +5
chleb w naszym Biłgoraju jest owszem dobry ale na pewno nie najlepszy w Polsce (polecam kosztować w karczmach na śląsku).
Jeżeli chodzi o cebularze i zapiekanki to nie ma innej opcji. Nigdzie lepszych nie smakowałem Ponadto dodam że poziom biłgorajsk |
~ mieszkanie | Oceniano 7 razy +7
tak jest, nasz chleb jest najlepszy, jeśli nie wierzycie to spróbujcie chodź raz ze stolicy
|
~ gosc | Oceniano 12 razy -12
czlowieku ty chyba nie jadles innego chleba bywam czasem w Bilgoraju itego chleba nie idzie jesc
|
~ anonim | Oceniano 4 razy +2
nie ma lepszego!
|